Asociatia Profesionala pentru Educatie si Cercetare - Edu Cer - solicita Guvernului eliminarea finantarii de la buget prin salarii, indemnizatii lunare sau orice alte forme de finantare prin lege a membrilor diverselor "Academii", inclusiv pentru membrii Academiei Romane, informeaza un comunicat al Asociatiei.

"Titlul de academician este unul de onoare, nu unul pentru care primesti bani de la stat, in conditiile in care tinerii debutanti in sistemul de invatamant si cercetare nu au slujbe".

Academia Romana, daca doreste sa isi rasplateasca membrii, sa o faca din fondurile proprii, nu din fonduri publice, avand in vedere ca aceasta institutie este proprietara a 20 de terenuri de peste 5.800 de hectare, a unui imobil situat pe Calea Victoriei (in valoare de numai 493 lei) sau a altuia, tot pe Calea Victoriei, evaluat la 13 lei!", sustine intr-un comunicat de duminica Stefan Vlaston, presedintele Edu Cer.

Fondurile economisite de la bugetul de stat ar trebui sa fie folosite "pentru sprijinirea tinerilor cercetatori cu burse oferite prin concurs public si nu prin «furt» cu legea, asa cum se intampla in cazul AOSR (Academia Oamenilor de Stiinta din Romania).

"Cerem totodata Guvernului roman sa interzica imediat cumularea salariilor din universitati cu cele din institute de cercetare, daca ambele sunt finantate de la bugetul de stat. E imoral sa interzici pensia cu salariul de la stat, daca lasi ca indivizi ahtiati de bani sa aiba doua salarii de la stat. Vorbim de un alt mod in care baietii destepti din sistemul «academic» devalizeaza bugetul public al educatiei si cercetarii. Exista o «metoda» bine pusa la punct care functioneaza astfel: profesori din universitati de stat (platiti din bani publici) sunt angajati pe posturi de cercetatori stiintifici in institute de cercetare, finantate tot din bani publici - de exemplu, institutele Academiei Romane dar nu numai", afirma liderul asociatiei Edu Cer.

"Cerem organelor abilitate sa verifice statutul academic si veniturile lunare ale

membrilor tuturor academiilor, pentru a identifica toate abaterile grave de la legislatia in vigoare".

Stefan Vlaston arata ca in Romania sunt "cel putin cinci Academii", printre care "Academia de stiinte agricole", "Academia de stiinte silvice", "Academie de stiinte medicale".

Recatia Edu Cer vine dupa anuntul de vineri al Administratiei Prezidentiale, potrivit caruia Traian Basescu "nu poate accepta titlul de membru de onoare al Academiei Oamenilor de Stiinta din Romania (AOSR), precizand ca acordarea unui sediu si promulgarea unei legi sunt obligatii de serviciu care nu trebuie rasplatite cu titluri academice".

"Cazul AOSR e relevant: si-au votat o lege, similara cu celelalte legi ale Academiilor romanesti, prin care lunar devalizeaza statul roman prin salarii sub forma de „indemnizatii’ de 20 de milioane de lei. Titlurile universitare sau academice au devenit metoda de plata ca taxa de protectie transpartinica. In fond asta a incercat sa faca si AOSR: sa isi asigure protectie totala acordandu-i domnului Traian Basescu titlul de academician".