Recalcularea pensiilor nu va taia pensiile normale, ci cele speciale de mii de euro necorelate cu suma contributiei la buget, a declarat, duminica, premierul Emil Boc, informeaza Mediafax. Astfel, pensii de 8.000 de lei vor fi reduse drastic, la doar 2.000 de lei, conform contributiei, iar persoanele iesite abuziv la pensie pe caz de boala vor fi trimise la munca, a precizat premierul.

"Pensiile normale, obisnuite nu scad cu niciun leut. Sunt 5,6 milioane de pensionari care au pensii normale si nu pensii speciale in aceasta tara, legatura cu care pot sa spun raspicat si clar: prin intrarea vigoare a noii legi a pensiilor, sa speram incepand cu anul viitor, ceea ce primesc in mana astazi nu este afectat, deci nu scade cu niciun leut pensia lor. Putem discuta despre scaderea pensiilor la cei care au pensii de mii de euro si nu au muncit pentru ele. Ma refer in exclusivitate la pensiile speciale. Pensii, repet, de mii de euro, si care nu au corespondent in contributia pe care ar fi trebuit sa o fi avut la bugetul asigurarilor sociale", a declarat Emil Boc.

Premierul a tinut sa precizeze ca ca valoarea contributiei la bugetul asigurarilor sociale va reprezenta principalul criteriu.

"In primul rand, sa lamurim un lucru: 5,6 milioane de pensii ale oamenilor obisnuiti, cu pensii obisnuite, nu se recalculeaza, ci ele merg mai departe si nu pierd niciun leu la pensia pe care o au astazi in plata. Pentru ceilalti- si aici marea majoritate au pensia raportata la 80% din veniturile din ultima luna - lucrurile sunt foarte simple: nu se mai aplica la calculul pensiei 80% din veniturile din ultima luna, ci se aplica valoarea pensiei la cat ai contribuit", a declarat Boc.

Premierul a precizat ca sunt aproximativ 200.000 de pensii speciale si, in urma recalcularii, doar 15% dintre cei care au pensii speciale vor pierde consistent la pensia pe care o au in prezent. El a atentionat ca unele pensii scad "mai dramatic" decat de la 8.000 de lei la 2.000 de lei, fiind si persoane cu pensie de 20.000 lei si care raman cu o pensie de 5.000 de lei, de unde va rezulta si o economie de minimum 500 milioane euro.

Persoanele iesite abuziv la pensie pe caz de boala vor fi trimise la munca

Potrivit primului ministru, economii vor rezulta si din stoparea pensionarilor de invaliditate abuzive, proces in urma caruia persoanele apte vor fi trimise "la munca".

"Aici vom economii in continuare la bugetul de pensii, pentru ca intr-adevar exista foarte multe abuzuri cu pensiile de invaliditate. De aceea trebuie protejati in continuare toti aceia care au o boala si au nevoie de o pensie, si chiar trebuie sa marim acea pensie de boala, dar trebuie sa ii trimitem la munca pe cei care au intrat pe usa din dos si beneficiaza de o pensie nemeritata de boala sau de invaliditate. Deci cei care sunt apti de munca trebuie sa munceasca pana la varsta de pensionare, cei care din nefericire in viata au o problema trebuie ca statul sa ii sprijine concret si direct", a declarat Emil Boc.