Presedintele Traian Basescu a semnat, marti, decretul privind promulgarea Legii pentru instituirea Zilei Mamei si a Zilei Tatalui, informeaza Palatul Cotroceni. Ziua Tatalui si Ziua Mamei se vor sarbatori in prima duminica, respectiv a doua duminica a lunii mai.

Proiectul legislativ, adoptat la sfarsitul lunii septembrie de Camera Deputatilor, a fost initiat de opt parlamentari apartinand tuturor grupurilor politice, printre care Mircia Giurgiu (PDL), Ludovic Orban (PNL) si Victor Ponta (PSD), si a fost elaborat in colaborare cu Asociatia T.A.T.A. (Alianta Antidiscriminare a Tuturor Taticilor). Acesta a fost votat si de Senat, chiar daca initiativa a primit avizul negativ al Guvernului.

Legea prevede ca prima duminica a lunii mai sa fie declarata “Ziua Tatalui", iar a doua – “Ziua Mamei", si are drept obiectiv asigurarea unui "echilibru social si evidentierea importantei ambilor parinti in viata de familie si in societatea romaneasca".

Potrivit initiatorilor, legea este "simbolica", ea nu implica "niciun consum financiar" si nici nu acorda zile libere.

De asemenea, initiatorii au explicat ca Romania era singurul stat din UE "care nu-i onoreaza pe cei doi parinti in cadrul unor sarbatori destinate acestora" si printre putinele tari ale lumii care, in lipsa unei Zile a Mamei, a marcat doar Ziua Femeii - 8 martie, extinzandu-i acesteia aria de semnificatii.

"Instituirea Zilei Mamei si Zilei Tatalui reprezinta un gest de normalitate in societatea romaneasca, fiind rodul colaborarii dintre Asociatia T.A.T.A si parlamentari romani preocupati de sustinerea familiei, de protejarea drepturilor copilului si de intarirea rolului fiecarui parinte in cresterea si educarea propriului copil", se preciza in expunerea de motive a proiectului.