Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a abordat marti pe larg problemele de la Autoritatea Aeronautica Romana, despre schimbarile ce au survenit la conducere, dar si despre situatia sporurilor si a salariilor de baza. Astfel, directorul general Adrian Vasilache a fost eliberat din functie si a fost inlocuit de Claudia Virlan, in varsta de 37 de ani, cu o activitate de 14 ani in AAR. Ea va indeplini functia de director general si presedinte al Consiliului de Administratie.

Iata cele mai importante declaratii ale ministrului:

  • De la 1 iulie intra in efectivitate un nou contract colectiv de munca in care salariile sunt asezate pe o noua grila. Reducerea salariului de baza este undeva la o medie de 25%, insa, ceea ce era mai problematic, se elimina sau se reduc foarte multe sporuri, pentru ca ceea ce crea mari disparitati si inechitati la Autoritatea Aeronautica nu erau atat salariile cat sporurile.
  • Salariile de aici trebuie intr-adevar sa fie mai ridicate decit nivelul mediu, dat fiind specificul activitatii. Este dificil sa gasim adevarati cunoscatori in domeniu.

Sporul de radiatie cosmica, de ecran si de casca

  • Existau niste sporuri destul de ciudate: spor de aviatie - daca esti in aviatie, e clar ca nu esti la CFR; spor de conditii grele de munca - daca este aviatie, sigur ca sunt conditii grele! Aceste lucruri sunt IN salariile de baza. Spor de periculozitate - in general se stie ca in aviatie e periculos...
  • Avem spor de radiatie, dar si spor de radiatii cosmice! Nu se poate sa le ai pe amindoua. Spor de casca radio - sigur, daca nu-ti place sa porti casti, nu te faci aviator. Asa, ma gandesc ca si cei care asculta muzica la mp3 ar trebui sa primeasca un astfel de spor.
  • Sporul de conditii nocive - nu am reusit sa identific aceste conditii. Spor de ecran, spor de zbor la inaltimi reduse, spor de acrobatie. Nu cred ca toate aceste lucruri au o baza corecta si reala. Mai mult, ele faceau ca unii angajati sa adune o suma de doua ori cat salariul de baza, care era suficient de mare.
  • Dl Florea Geica a devenit foarte cunoscut pentru aceste motive, mai mult decat pentru activitatea de pilot, care nu poate fi negata. Dl. Geica a avut anul trecut, ca salarizare, o medie de 47.000 de lei pe luna. Pe pamant, dar in fiecare luna.
  • La salariile de baza se adauga cele patru prime anuale pentru Craciun, Paste sau alte evenimente tot asa stresante.
  • Un mare spor de avere in viata a inregistrat Andreea Elena Frasie, cu o medie de 414 milioane de lei vechi pe luna. Dansa are 28 de ani, a absolvit Titu Maiorescu in 2003, specialitatea Studii Juridice. Am unele indoilei, dar asta e... Multi dintre dvs v-ati fi dorit poate un salariu de 400 de milioane pe luna, dar de fapt probabil nici n-ati sti ce sa faceti cu ei.
  • Dumneai (Andreea Elena Frasie - n.red.) are si o sora la AAR - Loredana Frasie -, ca norocul s-a raspandit in familie - a absolvit Spiru Haret in 2007, are 24 de ani.
  • Madalina Hristu, consiliera fostului ministru Orban, are 33 de ani, a absolvit in 2007 Hiperion, deci ceva mai tirzior. Tot asa, a fost repede dusa la AAR ca sa beneficieze si ea de acest tip de noroc.

59 de posturi de conducere, dintr-un total de 208

  • Vom merge la injumatatirea numarului de posturi de conducere - in prezent sunt 59, dintr-un total de 208 posturi. Vor avea loc unele reduceri de personal in anumite zone, si poate cresteri de personal in altele.
  • Sunt la AAR oameni fara nicio legatura cu autoritatea sau aeronautica, la tot felul de servicii adiacente. De exemplu, dna Loredana Frasie este sef de serviciu la directia de secretariat. Sef la secretariatul general este Monica Barbuletiu, care a condus aici inclusiv directia de turism. Dansa este de fapt inginer CFR, dar i s-a parut mai interesant zborul.

Pensionarii vor putea lucra in cadrul ministerului doar cu aprobarea scrisa a ministrului

  • O sa mergem pe varianta in care pensionarii vor putea sa mai lucreze in minister numai cu aprobarea ministrului prin ordin strict. Un exemplu - instructori pe anumite tipuri de aeronave, greu de pregatit si greu de gasit, vor putea ramane in functie pana se va gasi o persoana competenta care sa ii inlocuiasca.
  • Conditiile de pensionare pentru personalul din AAR sunt numai bune impotriva stresului infruntat cu multa vitejie pana la 55 de ani. Pe unii nu i-au atins nici radiatiile cosmice, nici alte pericole, si nu numai ca isi continua activitatea si dupa pensionarea, si vor sa fie si sefii sefilor tuturor sefilor sa cumuleze pensia cu salariul de 400 de milioane si sa aiba un venit frumusel.

In loc de concluzie

  • Activitatea Autoritatii Aeronautice trebuie sa fie adusa la un nivel optim, avem cateva lucruri de indreptat. Activitatea de baza trebuie sa fie intr-adevar activitate de baza, iar cei care sunt la serviciile conexe trebuie sa fie atat ca numar cat si ca salarizare la un nivel normal in Romania. De exemplu, dna Andreea Elena Frasie are acum 41.446 ron salariu pe luna; daca va ramane la AAR, acesta va fi redus la 4.800, a incheiat ministrul.