Peste un miliard de catolici din lumea intreaga celebreaza, in aceasta duminica, Invierea Mantuitorului Iisus Hristos, cea mai importanta sarbatoare din calendarul crestin. In prezenta a mii de prelati si credinciosi, Papa Benedict al XVI-lea a oficiat, la Vatican, mesa de Inviere. Crestinii ortodocsi celebreaza, tot astazi, cu o saptamana inainte de Pastele ortodox, Intrarea Domnului in Ierusalim sau Duminica Floriilor, zi ce deschide seria comemorarii evenimentelor din Saptamana Mare.

Sambata noapte, in bisercile catolice, s-a celebrat slujba de Inviere. Ceremonia a inceput prin aprinderea unei flacari, dupa care s-a aprins lumanarea pascala, de la care credinciosii au luat lumina, transmit televiziunile de stiri.

In Romania, peste 2,5 milioane de crestini romano-catolici si protestanti din toata tara au celebretat, sambata noapte, Invierea Domnului, prima mare sarbatoare din an. Oamenii s-au adunat in bisericile catolice din judetele Cluj, Mures, Harghita, Covasna, Sibiu, Bihor, Suceava sau Brasov, pentru a lua lumina de la preoti.

In duminica Floriilor, crestin-ortodocsii romani obisnuiesc sa-si impodobeasca icoanele, usile si ferestrele cu ramuri de salcie sfintite, in amintirea ramurilor de finic si de maslin cu care a fost intampinat Iisus, la intrarea in Ierusalim.

In alte tari, ramurile sunt inlocuite de ramuri de maslin si palmier sau de flori. Credinciosii care au respectat Postul Pastelui, au, in aceasta duminica, dezlegare la peste.