Elena Basescu a urmat doua semestre in regim part-time in Statele Unite, in toamna lui 2002 si primavara lui 2003, au explicat pentru HotNews.ro reprezentantii James Madison University. In schimb, Traian Basescu a declarat recent ca fiica sa “a terminat studiile in Statele Unite”, pe care si le-a echivalat in Romania. Universitatea Romano-Americana sustine ca mezina presedintelui si-a petrecut ultimul an de facultate la JMU in cadrul unui schimb de studenti. O mica inadvertenta apare in CV-ul ei de masterand la SNSPA, unde Elena Basescu scrie ca a studiat doi ani in America, nu unul singur.

UPDATE: Vezi aici CV-ul Elenei Basescu

“Elena Basescu a fost student part-time la James Madison University in timpul semestrelor din toamna lui 2002 si primavara lui 2003. Ea nu a obtinut o diploma JMU. Acest student s-a inscris la noua ore-credit pentru ambele semestre, din toamna lui 2002 si primavara lui 2003. JMU considera ca un student este full-time cand se inscrie la 12 ore-credit sau mai mult”, se arata in raspunsul oficial al Universitatii James Madison din Statele Unite trimis HotNews.ro.

HotNews.ro a solicitat informatii oficiale de la JMU referioare la cursurile Elenei Basescu, durata studiilor, notele si diploma obtinuta dupa ce Traian Basescu a declarat intr-o emisiune televizata ca fiica sa si-a terminat studiile in Statele Unite. “Fiica mea este mult mai desteapta decat o credeti, e totusi un copil care a terminat in Statele Unite, la James Madison University, si-a echivalat studiile si aici, vorbeste foarte bine o limba straina. Sunt destui pe care i-am trimis in Parlamentul European fara sa vorbeasca", a declarat presedintele Traian Basescu, pe 17 martie, la Realitatea TV.

Mezina presedintelui si-a inceput studiile in 1999 la Facultatea de Relatii Economice Interne si Internationale din cadrul Universitatii Romano-Americane si le-a terminat in 2004. Ulterior, in CV-ul depus de Elena Basescu la SNSPA unde urma un masterat, mezina presedintelui scrie cu mana ei, potrivit unor surse universitare, ca a studiat in Statele Unite intre 2001 si 2003, adica doi ani, nu unul singur dupa cum rezulta din raspunsul universitatii James Madison.

“Orice alte informatii solicitate sunt protejate de legislatia de protectie a vietii private din Statele Unite si nu pot fi furnizate fara acordul scris al studentului”, se arata in raspunsul oficial al Universitatii James Madison din Statele Unite.

Candidatul part-time

Pentru a fi student full-time la JMU, Elena Basescu ar fi trebuit sa se inscrie la minim 12 ore-credit. Potrivit JMU, mezina presedintelui s-a inscris doar la 9. In sistemul american, asa numitele ore-credit reprezinta un sistem complex de masurare a prezentei efective la cursuri, care difera de la universitate la universitate.

Secretarul general al Universitatii Romano-Americane, Marin Georgescu, a explicat pentru HotNews.ro cum a ajuns Elena Basescu in Statele Unite: “Noi avem un program de schimb de studenti cu Universitatea James Madison. Elena Basescu a intrat in acest schimb de studenti in ultimul an de facultate. Ea a studiat acolo un an, adica doua semestre. La intoarcere, o parte din materii si examenele date acolo s-au echivalat, dar numai acele discipline care se regasesc la ambele universitati. In rest, a fost nevoita sa sustina examene”.

Georgescu, care cunostea in detaliu cazul Elenei Basescu fara sa ceara ragaz de documentare, a mai spus ca studiile din Statele Unite nu sunt mentionate pe diploma de absolvent a mezinei presedintelui: “Nu se poate spune ca a terminat in Statele Unite. Elena Basescu a sustinut licenta la Universitatea Romano Americana”.

Master despre tata

Mezina presedintelui a terminat in anul 2004 Universitatea Romano Americana, obtinand diploma de economist. Intre 2005-2007 a facut un master la Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative (SNSPA). Lucrarea sa de masterat a avut ca tema comunicarea politica in campanii electorale. Studiu de caz ales de masterandul Elena Basescu a fost suspendarea tatalui ei, presedintele Traian Basescu, la referendumul din mai 2007. Lucrarea de dizertatie sustinuta in sesiunea februarie 2008 de Elena Basescu are ca titlu Masca echilibrului sau ”virtutile” artei de a manipula - analiza de discurs - campania electorala a referendumului pentru demiterea Presedintelui Romaniei.

Mezina presedintelui a declarat pe 18 martie, cand si-a lansat candidatura ca independent, ca lucreaza la Luxten unde castiga in prezent 1.000 si ceva de euro. Oficialii Luxten au refuzat sa raspunda intrebarilor HotNews.ro referitoare la pozitia pe care mezina presedintelui o ocupa in firma. “Nu este momentul oportun”, a declarat Silvian Serbanescu, un purtator de cuvant al companiei.

Cate putin de la fiecare

In toamna lui 2008, cand s-a angajat ca stagiar la Parlamentul European, Elena Basescu declara pentru Cotidianul ca lucreaza in regim part-time pentru Luxten de cand face naveta la Bruxelles: “La Luxten o sa lucrez part-time. Deja mi-am schimbat contractul full-time inca dinainte de alegerile europarlamentare. Oricum nu vreau sa renunt de tot la meseria mea de baza, cea de economist”.

In septembrie 2008, Elena Basescu s-a angajat,tot part-time, ca stagiar in Parlamentul European, la cabinetul fostului europarlamentar Monica Iacob Ridzi. Dupa intrarea fostului europarlamentar in Guvern, mezina presedintelui s-a mutat la biroul europarlamentarului PDL Iosif Matula. Potrivit unor surse de la Bruxelles, Elena Basescu ar incasa aproxiativ opt mii de euro ca stagiar. “E o gluma, nu e atat. E platita cu cat e platit un stagiar in Parlamentul European”, a declarat pentru HotNews.ro Iosif Matula, care nu a dorit sa spuna cu cat o plateste pe stagiara Basescu.

Potrivit surselor citate, mezina presedintelui ar cauta sa se specializeze in problemele republicii Moldova, tema pe care ar dori sa o includa pe agenda sa de viitor europarlamentar.

HotNews.ro a incercat in repetate randuri sa obtina un punct de vedere de la Elena Basescu, insa mezina presedintelui ne-a transmis ca nu doreste sa faca vreun comentariu pe tema studiilor sale.