Numirile secretarilor de stat din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor (MAI) s-au facut pe criterii politice, dar tinandu-se cont de profesionalismul celor desemnati sa ocupe aceste posturi, a declarat, sambata, ministrul de Interne, Gabriel Oprea, la finalul primei videoconferinte cu prefectii de la preluarea mandatului. Un exemplu este chestorul general de politie Virgil Ardelean, "o persoana a carui profesionalism niciodata nu a fost pus la indoiala", a sustinut ministrul, precizand ca in MAI nu se face politica de partid sau "politica lui Gabriel Oprea".

Cele mai importante declaratii ale ministrului Gabriel Oprea:

  • Stiu ca modificarile in MAI vor starni numeroase reactii, in functie de multiple interese.
  • In MAI nu se va face politica de partid, de grup sau politica lui Oprea, ci doar politica interesului national al Romaniei
  • Eu voi depune toate eforturile, fara a fi influentat de vreo tendinta partizana, pentru a-mi onora misiunea pe care am anuntat-o la preluarea mandatului:

- intarirea sigurantei pentru cetatean

- o administratie publica transparenta, apropiata de cetatean

- aderarea Romaniei la spatiul Schengen, in 2011

  • Numirile in functiile de secretar de stat au fost facute pe criteriul politic. Dar s-a tinut cont, in primul rand, de experienta profesionala, de probitatea morala a celor care vor ocupa aceste posturi, cat si de performantele politice ale organizatiilor lor. Toti cei numiti sunt profesionisti si oameni cu experienta.
  • In privinta celorlalte persoane neangajate politic, numite in structurile de comanda ale MAI, am avut in vedere un singur criteriu: calitatile exclusiv profresionale care le-au validat activitatea.
  • Am sa va dau doua exemple:

- Departamentul Schengen este structura cu cea mai importanta misiune, intr-o perioada scurta de timp. Integrarea Romaniei in spatiul Schengen reprezinta o prioritate a mandatului meu. Avem nevoie de un profesionist care sa dinamizeze si sa eficientizeze acest proces. Sunt convins ca in persoana comisarului-sef de politie Trifan Florea Tiberiu am gasit-o.

- Al doilea exemplu este chestorul general de politie Virgil Ardelean, o persoana a carui profesionalism niciodata nu a fost pus la indoiala. Dovada faptul ca a condus Directia Generala de Informatie si Protectie Interna (DGIPI) timp de noua ani, sub diferite guverne, indiferent de coloratura politica.

  • Daca voi constata ca cei numiti nu-si indeplinesc aceste misiuni, ei vor fi inlocuiti din functie. Nimeni nu este batut in cuie.

Inlocuirile in structurile de conducere al Ministerului Administratiei si Internelor au fost anuntate vineri de ministrul Gabriel Oprea, la finalul sedintei de Guvern. Premierul Emil Boc a semnat vineri deciziile prin care chestorul de politie Virgil Ardelean, poreclit "Vulpea", va fi numit la conducerea DGIPI din Ministerul de Interne, iar chestorul de politie Petre Toba va prelua conducerea Inspectoratului Politiei Romane.