Televiziunea de metrou Zoom functioneaza in baza unui contract de inchiriere semnat intre compania Sindomet Servcom si Monopoly Media. Sindomet este compania detinuta de catre Sindicatul Liber Metrou sindicat condus de senatorul PSD Ion Radoi. Monopoly Media face parte din trustul media Realitatea-Catavencu controlat de omul de afaceri Sorin Ovidiu Vantu. Reprezentantii Sindomet au refuzat sa faca publica suma pe care o incaseaza de la Monopoly Media si sustin ca au secretizat contractul prin clauze de confidentialitate. In replica, reprezentantii ANRMAP au declarat pentru HotNews.ro ca un astfel de contract care priveste un spatiu public nu poate fi secretizat.

Administratorul Sindomet, Florian Crisu, a explicat pentru HotNews.ro ca monitoarele LCD ale Monopoly Media in numar de 700 au fost amplasate in statiile de metrou in schimbul unei chirii si ca pentru acest contract nu s-a realizat nici un fel de licitatie publica. “Este un contract intre doua SRL-uri. Legea nu ne obliga sa facem licitatie publica chiar daca este vorba de un spatiu public. De fapt este vorba de un contract de publicitate, ei vand publicitate. In rest detalii din contract nu putem dezvalui deoarece exista o clauza de confidentialitate”, a explicat Crisu.

Potrivit legislatiei accesului liber la informatii, contractul dintre Sindomet Servcom nu poate fi secretizat fiind vorba de angajarea unor bunuri publice. “Nu au dreptul sa tina la secret detaliile legate de acest contract”, a declarat pentru HotNews.ro, reprezentantul Agentiei Nationale pentru Monitorizarea si Reglementarea Achizitiilor Publice (ANRMAP)

Repzentantii ANRMAP sustin ca acest contract de inchiriere ar fi trebuit sa fie aprobat de catre Consiliul de Administratie al Metrorex. Potrivit reprezentantilor Metrorex, contractul a fost semnat exclusiv de catre firma sindicalistilor, Sindomet, si Monopoly Tv. Astfel, spatiile publice din toate statiile de metrou din Bucuresti au fost inchiriate companiei Monopoly Media fara licitatie publica si fara aprobarea Consiliului de Administratie al Metrorex, ci in baza unui simplu contract de inchiriere.

Cum au ajuns statiile de metrou domenii private ale unui SRL

Peste 6.000 de metri patrati de spatii comerciale din statiile de metrou sunt administrate de catre Sindomet Servcom, firma sindicatului Metrorex condus de catre senatorul PSD Ioan Radoi.

Sindicalistii condusi de Radoi administreaza statiile de Metrou in baza unui contract incheiat cu Metrorex. “Este vorba de un contract in participatiune. Adica Metrorex vine cu spatiile si ei le administreaza”, a declarat pentru HotNews.ro purtatoarea de cuvant a Metrorex, Mariana Petre.

Presa a relatat ca Marius Lepadat, finul senatorului Radoi, a semnat in 2004 un contract prin care Metrorex se asociaza cu Sindomet. Obiectul asocierii in participatiune este exploatarea celor 6.000 de metri patrati de spatii comerciale. Potrivit contractului, din profitul obtinut in urma inchirierii statiilor de metrou, Metrorexului ii revine un procent de 25% restul de 75% fiind incasati de firma sindicatului.

Cat despre modul in care se incheie contractele pentru inchirierea spatiilor din statiile de metrou, Florian Crisu, reprezentantul Sindomet sustine ca nici nu se poate pune problema organizarii de licitatii. “Suntem o firma privata, nu trebuie sa facem licitatie. Toate contractele noastre sunt incheiate asa pentru ca legea nu ne obliga”, sustine Crisu. De cealalta parte reprezentantii Metrorex spun ca in afara de faptul ca primesc 25% din profiturile realizate de Sindomet din exploatarea spatiilor comerciale nu au nici un cuvant in modul in care se incheie contractele.

  •  ZoomTv transmite din data de 6 octombrie prin intermediul a cate 16 ecrane, instalate in fiecare dintre cele 45 de statii de metrou, programe de stiri, divertisment, informatii utilitare si de proximitate necesare calatorilor. Zoom va transmite zilnic intre orele 5-24. Investitia se ridica la peste 2 milioane de euro si a presupus instalarea a peste 700 de ecrane in statiile de metrou. Pe ecranele ZoomTv ruleaza banda de stiri a Realitatea Tv. Seful sindicatului Metrorex, senatorul Ion Radoi, sustine ca stia de acest contract dar ca nu stia ca vor fi transmise si stiri. “Eu stiam ca o sa fie publicitate acolo. Oricum este un lucru bun”, mai spune senatorul PSD.