Sediul central al Uniunii Artistilor Plastici a fost evacuat astazi in vederea retrocedarii imobilului catre fostii sai proprietari. Artistii membri contesta validitatea documentelor in baza carora s-a facut retrocedarea si apeleaza la MCC si RAAPPS pentru a incerca sa cumpere imobilul sau sa gaseasca un sediu alternativ. Primaria astepta rezultatele anchetei Politiei.

Informatia pe scurt:

  • sediul central al UAP a fost evacuat miercuri dimineata
  • Uniunea contesta validitatea actului in baza caruia s-a facut retrocedarea
  • artistii cer Ministerului Culturii sa achizitioneze imobilul
  • UAP, nemultumita de solutiile alternative oferite de MCC

UAP a fost evacuata astazi din sediul central din strada Nicolae Iorga din Bucuresti, dupa ce a intrat in vigoare decizia de evacuare silita a cladirii.

Membrii UAP sustin ca familia Slatineanu care a obtinut dispozitia de retrocedare a imobilului, nu ar avea dreptul de proprietate asupra cladirii pentru ca pe actul de mostenire in baza caruia s-a facut retrocedarea, era trecuta ca adresa a imobiluilui strada Nicolae Iorga, nr 21. Insa, la data la care era semnat actul, 4 august 1940, Nicolae Iorga inca mai traia, iar strada pe care se afla imobilul se numea Benito Mussolini.

Surse din Comisia pe Legea 10 de la Primaria Generala au declarat pentru HotNews.ro ca atat Primaria Bucuresti, cat si UAP au intrat in posesia actului de mostenire de la Arhivele Nationale. Comisia se afla in expectativa, UAP depunand plangere penala la Politia Sectorului 1 care cerceteaza in prezent cazul.

Casa Slatineanu, fostul centru UAP, a fost retrocedata in baza Legii 10 din 2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989, prin Dispozitia nr. 9678/ 27.08.2007.

Viceprimarul in functie la data emiterii dispozitiei, Ionut Popa, a declarat pentru HotNews.ro ca singura care ratifica documentele justificatoare pentru calitatea de proprietar este Comisia pe Legea 10. “Primarul si viceprimarul nu dau decat girul institutiei.”.

“Ar trebui ca UAP sa depuna o cerere oficiala la Primarie in care sa solicite o reanalizare a dosarului care sa ia in calcul noile dovezi. E posibil ca ele sa nu fi fost incluse in dosar la vremea respectiva”, a mai adaugat Ionut Popa.

Artistii cer ajutorul Ministerului Culturii

Aruncati in strada, artistii plastici au cerut ajutorul Ministerului Culturii si Cultelor care incearca sa achizitioneze cladirea in numele statului folosindu-se de dreptul de preemptiune la cumparare, imobilul fiind un monument arhitectural.

Chiar daca proprietarul ar vinde insa, MCC nu dispune de suficiente fonduri pentru a achizitiona cladirea si de aceea, se incearca gasirea unei solutii pentru cumpararea sediului UAPR, cu toate ca institutia nu se afla in subordinea MCC.

Cheia problemei ar putea fi detinuta de Primarie care ar putea sa cumpere cladirea pentru UAP. In acest sens, secretarul general al MCC, Virgil Nitulescu, intentioneaza sa se intalneasca, saptamana viitoare cu Sorin Oprescu.

UAP a intreprins demersuri catre MCC si RAPPS pentru obtinerea unui nou sediu si pentru salvarea galeriilor de arta, desi reprezentatii ei sustin ca retrocedarea sediului central s-a facut pe baza unor documente false si ca diferite grupuri de interese care nu respecta legea isi insusesc abuziv spatiile, schimbandu-le destinatia.

UAP, nemultumita de ofertele alternative

Dumitru Serban, presedintele UAP, a declarat putin dupa sosirea executorilor judecatoresti ca uniunea a fost instiintata de joi de evacuarea silita insa nu a fost destul timp pentru mutarea mobilelor, arhivelor sau a lucrarilor de arta din patrimoniu.

In plus, artistii nu sunt multumiti de ofertele alternative ale MCC, obtinute prin intermediul RAAPPS, pe motiv ca sunt mult prea restranse pentru a fi tranformate in galerii. Astfel patru spatii in Casa Presei Libere si o cladire pe Lipscani sunt in prezent ocupate de UAP insa e nevoie de spatii mai largi.

"Am solicitat Ministerului Culturii si Cultelor sa-si aplice dreptul de preemptiune asupra imobilului, insa nu si l-a exercitat", a mai spus Dumitru Serban. Seful UAP este nemultumit si de faptul nici Guvernul nu a gasit o solutie pentru un nou sediu.

In prezent, membrii UAP fac eforturi pentru a muta sutele de lucrari de arta, mobila si arhiva in putinele galerii din Bucuresti, care vor fi astfel transformate in depozite.