“Traversăm o perioadă dificilă, cu turbulențe, impredictibilitate și multe schimbări, care creează o stare de disconfort în rândul operatorilor și consumatorilor. Am intrat într-o spirală de creștere generală de prețuri în toate sectoarele economiei, cu impact direct la consumatori. Situația actuală pe piață energiei este mai complicată: prețurile combustibililor - cărbune, gaze naturale, petrol - s-au majorat pe toate piețele, europene și internaționale”, spune Ion Lungu, director executiv al Asociaţiei Furnizorilor de Energie din România.

Contor de energie electricaFoto: Getty Images / Digi 24

”În plus, mai spune Lungu, datorită angajamentului clar al UE pentru decarbonare, prețul certificatelor de emisie a atins valori care nu erau de așteptat, în jur de 50 euro/tonă (comparat cu un preț de 21 euro/tonă în iunie 2020), iar, pentru viitor, se estimează tot o tendință de creștere. În aceste zile, vedem că se înregistrează maxime istorice la prețul energiei tranzacționate pe piața spot (s-a ajuns la 1000 lei/MWh!) și recorduri la consumul de energie, pe fondul caniculei și deconectării unui reactor de la Cernavodă. În contextul dat, este absolut necesar să se prezinte corect situația în spațiul public, nu în mod nejustificat furnizorii fiind principalii vinovați pentru creșterile de prețuri”.

Prețurile de furnizare sunt puternic influențate de prețul energiei tranzacționate pe piețele la termen administrate de OPCOM, cu livrare în anul urmator, care a crescut cu peste 50%. De asemenea, pe Piața pentru Ziua Următoare, prețurile energiei tranzacționate sunt cu 150% mai mari, fata de aceeași perioadă în 2020, spune domnul Cristian Culea, membru în Comitetul Director AFEER.

Prezentăm o situație a creșterilor lunare de prețuri pe Piața pentru Ziua Următoare:

• pentru luna aprilie se remarcă o creștere a prețului cu 150% în 2021 comparativ cu 2020, la 309 lei/MWh de la 123 lei/MWh

• pentru luna mai, creșterea prețului energiei cu 140%, la 289.31 lei/MWh în mai 2021 comparativ cu 120.4 lei/MWh în mai 2020

• în iunie, prețul energiei a crescut cu 160%, la 382lei/MWh față de 146.7lei lei/MWh

• luna iulie, creștere cu 150% a prețului energiei: 447.29 lei/MWh comparativ cu 179.41 lei/MWh.

În ceea ce privește prețurile din piata de echilibrare care detremină costul dezechilibrelor portofoliilor de consumatori, schimbările legislative de la începutul anului (introducerea decontării la interval de 15 minute, preț unic de dezechilibru) au condus la impredictibilitate și creșteri de costuri (s-a ajuns la un varf de 2500 lei/MWh!) pentru furnizori, precizează domnul Culea.

Pe de altă parte, la nivelul pieței din România există, în acest moment, un număr redus de oferte de vânzare a energiei angro pe termen lung, preponderente fiind ofertele pe termen scurt (lună, săptămână) ceea ce induce o impredictibilitate în formarea prețului oferit consumatorului final.

Aceste perturbații în piață au ca principală cauză o ofertă sub nivelul cererii, determinată de lipsa capacitatilor de producere, în ultimii ani investițiile in capacități noi fiind aproape inexistente. În această situație, pentru a putea asigura alimentarea cu energie a consumatorilor, furnizorii au fost nevoiți să cumpere energie elctrică din import, la prețuri mai mici decât cele din piața locală.

Este simplu să arunci vina pe furnizori pentru creșterea de prețuri, dar nu este corect față de acești operatori și față de clienții acestora. Afectați de criza sanitară și economică, furnizorii de energie și-au asumat toate riscurile, mulți dintre ei fiind într-o situație dificilă din punct de vedere financiar, situație generată atât de creșterea prețurilor din piață cât și de obligativitatea de a livra energie consumatorilor care nu și-au achitat facturile pe perioada stării de alertă, fapt care afectează întregul portofoliu de clienți.

În acest context apreciem demersul Ministerului Energiei, care a răspuns solicitărilor venite din partea noastră, și propune spre aprobare Guvernului un proiect de Ordonanță de Urgență care are drept scop abrogarea prevederilor art. 72, alin (1) din Ordonanței de Urgență nr. 70/2020, în vederea revenirii la prevederile legislative care permit – în condiții contractuale reglementate – deconectarea clienților finali rău-platnici. Actul normativ a fost în consultare publică, așteptăm să fie și aprobat de Guvern!

Asociaţia Furnizorilor de Energie din România, înfiinţată în anul 2006, cuprinde, în prezent, un număr de 36 de membri, furnizori şi traderi licenţiaţi şi activi pe piaţa de energie electrică, care asigură furnizarea energiei electrice atât către consumatori persoane fizice, cât şi către IMM-uri şi consumatori din toate categoriile de agenţi economici care activează în România, cu o cotă de piaţă de circa 90% din consumul final de electricitate.