Protestatarii au obtinut sambata o victorie simbolica in fata PSD, determinand-o pe Gabriela Firea sa anuleze Targul de Craciun din Piata Victoriei. Cateva zeci de manifestanti au demontat dupa-amiaza schelele pentru targ, ca protest fata de decizia luata peste noapte de Firea de a ocupa Piata Victoriei cu un targ. Jandarmii si politistii nu au intervenit nici un moment pentru a-i opri pe protestatarii care au demontat in perfecta ordine schelele, ceea ce a dus la o reactie dura a lui Firea. Aceasta a acuzat Guvernul, dar si fortele de ordine, ca au permis "anarhia", atacandu-l apoi la Antena 3 si pe premierul Mihai Tudose. Acesta o criticase public zilele trecute pentru organizarea targului. Ziua s-a incheiat cu o strangere de semnaturi in Piata Victoriei pentru declansarea unui referendum care sa duca la demiterea primarului general al Capitalei, Gabriela Firea.

Schelele demontate de manifestantiFoto: Hotnews

Manifestatiile de protest au inceput inca de dimineata, cand s-au consemnat si dispute cu angajatii PMB veniti sa instaleze targul de Craciun. Ulterior, unii oameni din Piata Victoriei au incercat, potrivit Jandarmeriei, sa impinga gardurile instalate si sa ocupe partea carosabila. De asemenea, putin dupa ora 12.00 a avut loc un incident in care o persoana a spus ca a fost lovita de o alta, interventia jandarmilor ducand la imbranceli. De asemenea, cateva persoane au fost ridicate de jandarmi si duse la sectia de politie.

  • Vlad, protestatar: "Asta e mitul lui Manole redefinit de PSD: ce construiesc ei noaptea, noi demontam ziua"

Iata cele mai importante momente din Piata Victoriei:

21.00: Asociatia „Romania Fara Ei” a depus o plangere penala impotriva primarului Capitalei, Gabriela Firea, cu ocazia amplasarii ilegale a targului de Craciun, din Piata Victoriei, pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, prin ingradirea dreptului fundamental de libera exprimare a opiniilor si libertatea intrunirilor.

19.52: Aproximativ 200 de persoane se afla sambata seara in Piata Victoriei. La un moment dat au aparut mai multe utilaje asemanatoare celor de dimineata care instalau parapete.

La vederea acestora, multimea a huiduit, insa spiritele s-au calmat, cand oamenii au constatat ca de fapt vehiculele venisera sa ridice parapetele din piata. Mai multe persoane strang semnaturi pentru convocarea unui referendum de demitere a primarului Capitalei Gabriela Firea. (News.ro)

18.22 Cateva zeci de oameni protesteaza acum in Piata Victoriei, scandand "PSD, ciuma rosie!"

17.15: Purtatorul de cuvant al Jandarmeriei, Georgian Enache, a declarat, sambata, la Antena 3, ca echipajele nu au avut o interventie tarzie si ca jandarmii si-au facut treaba cum trebuie.

17.10: Primarul Capitalei a anuntat ca va face plangeri penale pentru distrugerea bunurilor publice impotriva celor care au demontat scena din Piata Victoriei, care urma sa fie folosita in cadrul Targului de Craciun. De asemenea, aceasta a spus ca va face plangeri penale si impotriva celor care trebuiau sa actioneze pentru stoparea manifestantilor si care nu au actionat. Ea a criticat Jandarmeria si Politia ca nu au intervenit la timp pentru demontarea scenei, dar s-a aratat nemultumita si fata de institutiile Presedintiei, Senatului, Parlamentului si ministerelor pentru ca nu luat puncte de vedere publice fata de actiunile protestatarilor.

15.59"Cu privire la dezasamblarea constructiei metalice amplasate in Piata Victoriei se facverificaripentru a se stabili daca aceasta actiune are sau nu un caracter ilicit", a declarat purtatorul de cuvant al Politiei Capitalei, Diana Sarca, potrivit news.ro.

15.58 Primaria a anuntat oficial ca renunta la Targul de Craciun din Piata Victoriei.

15.53Surse politice au declarat pentru HotNews.ro ca Gabriela Firea ia in calcul serios anularea targului de Craciun din fata Guvernului.

15.49Manifestantii au castigat disputa pentru Piata Victoriei, toate echipamentele sunt incarcate in camioane. Un reprezentant al firmei organizatoare, care nu a dorit sa-si dea numele, a spus pentru Hotnews.ro ca a fost decizia firmei de a le ridica.

15.25 Cei circa 300 protestatari au strigat Firea Demisia! si Elicopterul! (aluzie la fuga lui Ceausescu) in momentul in care angajatii firmei organizatoare incarcau in camion echipamentele demontate de protestatari

15.24 Firma ASC Systems a ridicat o parte din echipamentele demontate de protestatari si in acest moment o echipa de jandarmi imparte pliante cu sigla Jandarmeriei Capitalei pe care este un citat din John Stuart Mill ￯ ￯Libertatea ta se termina acolo unde incepe libertatea celuilalt￯, iar pe verso sunt 6 recomandari privind participarea la adunari publice￯.

15.09Firma care detine schelele a venit in Piata sa ridice elementele demontatate de protestatari.

14.43La aceasta ora sunt aproximativ 150 de protestatari, printre care figuri cunoscute de la manifestatiile din februarie, dar si cativa membri ai unor grupari de revolutionari, reuniti in jurul lui Teodor Maries, presedintele ￯Asociatiei 21 decembrie￯. Protestatarii stau acum si discuta, in Piata au aparut si steaguri ale UE, iar pe o platforma din milocul pietei se impart apa si ceai fierbinte. De remarcat ca nici fortele de ordine ￯ jandarmeria, politia si politia locala ￯ nici angajatii firmei private de paza NEI Security nu au intervenit pentru a opri demontarea schelelor.

14.29 "Asta e mitul lui Manole redefinit de PSD: ce construiesc ei noaptea, noi demontam ziua", a spus Vlad, un protestatar in varsta de 35 de ani

14.15 Mai multi protestatari au inceput sa desfaca, in aplauzele celorlalti, schelele pe care apucasera sa le asambleze lucratorii Primariei Bucuresti pentru contestatul targ de Craciun decis de Gabriela Firea. Dupa ce le-au demontat le-au pus in ordine la marginea Pietei Victoriei

13.39 Comunitatea de Facebook "Coruptia ucide" indeamna la proteste pasnice

13.26Jandarmeria: Trei persoane au fost ridicate din Piata Victoriei

13.21 La aceasta ora sunt circa 100-150 de protestatari in fata Guvernului, unii dintre ei flutura steaguri tricolore

13.19Basescu: Decizia ilegala de a organiza un targ in Piata Victoriei este una ticaloasa

13.13￯Era evident ca tensiunea va escalada￯, a declarat presedintele PNL, Ludovic Orban, intr-o interventie telefonica la Digi24. Nu imi aduc aminte ca vreun primar general sa fi facut vreodata un targ de Craciun in Piata Victoriei. Este un loc nepotrivit din foarte multe motive￯, a spus liderul liberal

12.50 Un autovehicul al protestatarilor s-a instalat in mijlocul alveolei de la Piata Victoriei. De la gurile de metrou vin constant protestatari, iar activitatea pentru amenajarea Targului pare oprita momentan. Alti protestatari au inconjurat cu hartie igienica gardurile de protectie.

12.47 La aceasta ora sunt mai multe zeci de protestatari in fata Guvernului, unii dintre ei flutura steaguri tricolore.

UPDATE 12.23 Purtatorul de cuvant al Jandarmeriei, George Enache, a spus ca incidentul ce a avut loc putin dupa ora 12.00 a plecat de la sesizarea unei persoane in varsta ce ar fi fost lovita de alta persoana. Un cetatean a fost invitat la sectie pentru lamurirea situatiei, s-a opus, la fel ca si alte persoane, asa ca a fost nevoie de "conducere fortata la sectie, a spus sursa citata.

Acesta nu a fost primul moment tensionat de sambata, anterior avand loc o disputa a protestatarilor cu angajatii primariei Capitalei ce venisera sa ridice targul organizat de PMB, dar si - potrivit Jandarmeriei, o incercare de a ocupa partea carosabila.

O disputa a izbucnit sambata devreme intre cateva persoane din Piata Victoriei si angajatii primarieiveniti pentru a pregati instalarea targului organizat de municipalitate. Lucratorii au fost intampinati de cateva persoane cu steaguri tricolore si cu portavoci, care scandau "Nu cedam Piata Victoriei!", "Firea, nu uita, piata asta nu-i a ta!" si "Vrem spitale, nu targuri penale!".

De asemenea, potrivit purtatorului de cuvant al Jandarmeriei, Georgian Enache, o parte dintre protestatarii aflati in Piata Victoriei au impins gardurile de protectie si au incercat sa intre pe partea carosabila.

"Sunt cei de la Primarie care amenajeaza zona respectiva cu targul si am inteles ca o parte din cei care protestau acolo impotriva amenajarii acestui targ au impins gardurile de protectie, au incercat sa intre pe partea carosabila. Noi nu am facut altceva decat sa oprim deplasarea lor pe zona carosabila. Acestia au inteles si s-au retras din nou in mijlocul Pietei. Vom ramane acolo pe toata perioada si ne vom asigura ca lucrurile vor ramane sub control. Facem un apel la calm, la echilibru. Le-am pus in vedere celor care participa acolo ca violenta nu este un mijloc de rezolvare a problemei", a precizat sambata pentru Agerpres Georgian Enache.

El a spus ca este vorba de aproximativ 20-30 de persoane care protesteaza, avand steaguri si portavoce.

"Vom ramane in zona cat va fi necesar. Nu vrem sa se ajunga la acte de violenta, la escaladarea unor conflicte si prezenta noastra acolo trebuie sa asigure un echilibru. In acest moment ei sunt in continuare in zona centrala, folosesc portavocea, steagurile, dar situatia este calma", a adaugat purtatorul de cuvant al Jandarmeriei.