Federatia Editorilor Europeni si directorul Asociatiei Editorilor din Romania critica intentia anuntata saptamana trecuta de ministrul Educatiei, Liviu Pop, ca toate manualele scolare sa fie editate de o singura entitate de stat, Editura Didactica si Pedagogica. Editorii europeni ii cer presedintelui Iohannis sa ia pozitie fata de aceasta masura, pe care ei o califica drept "devastatoare".

Presedintele Federatiei europene, Henrique Mota, citat de Publishing Perspectives, i-a scris presedintelui roman, el aratand, potrivit sursei citate: "Incepand de anul viitor, o singura editura, Editura Didactica si Pedagogica, purtand stigmatul fostului regim comunist, va edita toate manualele. Aceasta inseamnca ca profestorii si elevii romani nu vor mai avea sansa sa aleaga intre diverse manuale, iar competitia intre diversi editori pentru a produce cele mai bune manuale va disparea".

El adauga, potrivit sursei mentionate, ca "suntem surprinsi ca, in timp ce institutiile europene discuta legislatia privind drepturile de autor pentru a permite utilizarea unor materiale suplimentare la scoala, guvernul roman ar putea lua o astfel de decizie unilaterala si devastatoare".

Intentia anuntata de ministrul Pop este criticata si de directorul executiv Asociatiei Editorilor din Romania, Mihai Mitrica. Acesta a declarat pentru RFI ca masura ar fi "o lovitura grava pentru scoala romaneasca", dar si pentru piata de carte. El a aratat pentru sursa citata ca piata manualelor reprezinta o treime din piata totala: vanzarile de manualele alternative si auxiliare se ridica la 30-35 milioane de euro, dintr-un total de 100 de milioane de euro.

Ministrul Educatiei a anuntat, saptamana trecuta, ca va prezenta saptamana aceasta, la guvern, un act normativ "in asa fel incat sa punem capat acestei sarabande din ultimii cinci ani", Editura Didactica si Pedagogica urmand sa preia integral editarea manualelor scolare. El a spus ca o lege referitoare la manuale va fi pusa in dezbatere publica in perioada urmatoare.