Liga Studentilor (LS IASI) critica propunerile lansate de ministrul Tudorel Toader de modificare a legilor justitiei, invocand, intr-un comunicat, "atingerile care sunt aduse independentei justitiei si statului de drept" si ii solicita acestuia sa participe personal la dezbaterile care vor fi organizate de catre studentii juristi in cadrul facultatilor de drept din tara, dar si sa amane trimiterea proiectului de modificare spre avizare pana la finalul dezbaterilor.

"Propunerile principale legate de eliminarea Presedintelui din procedura de numire a judecatorilor si procurorilor, de numire a procurorului general si a procurorilor sefi ai DNA si DIICOT, precum si cea legata de subordonarea Inspectiei Judiciare ca structura in cadrul Ministerului Justitiei si de creare a unei stucturi separate care sa acheteze faptele de coruptie ale judecatorilor si procurorilor aduc o grava atingere independentei justitiei si statului de drept, permitand o intruziune nepermisa a puterii executive in atributiile celei judecatoresti" se arata in comunicat.

Mai mult, studentii critica "tacerea suspecta" a cadrelor didactice din Facultatile de Drept.

"Instituirea unui control din partea puterii executive asupra activitatii procurorilor si judecatorilor ne arunca inapoi in epoca Nastase si anuleaza rezultatele luptei anticoruptie. Dincolo de interesele personale ale lui Liviu Dragnea, in calitate de lider al coalitiei de guvernare, una dintre mizele acestor modificari propuse o consideram a fi dosarele Mineriadei si ale Revolutiei, in care presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, este trimis in judecata, respectiv urmarit penal, pentru crime impotriva umanitatii. Ne-am bucura nespus daca inainte de a lansa propuneri care sa inflameze spatiul public, domnul ministru Toader s-ar consulta cu noi, studentii si profesorii, membri ai comunitatii academice din care face parte. Proiectele de legi n-ar trebui sa se mai faca in cabinetele ministerelor, ci in amfiteatrele universitatilor", a declarat Silvian-Emanuel Man, presedinte al Ligii Studentilor (LS IASI).

Ce sustine LS Iasi in comunicatul publicat pe site-ul lor:

"Modificarea legilor justitiei in forma propusa va fi in folosul exclusiv al unor persoane din actuala coalitie de guvernare, dar si al politicienilor din alte partide politice, care urmaresc destabilizarea statului de drept pentru a scapa de sub rigorile legii penale si pentru a obtine controlul nemijlocit asupra sistemului judiciar.

Liga Studentilor critica tacerea suspecta a cadrelor didactice de la facultatile juridice din tara in legatura cu propunerile lansate si se declara solidara cu demersurile si pozitiile exprimate pana acum de studentii juristi de la Bucuresti si Cluj, subliniind faptul ca dezbaterile care privesc buna functionare a justitiei ar trebui purtate mai ales cu viitorii practicieni in drept.

Pragul de varsta de 30 de ani si 5 ani de experienta profesionala pentru admiterea la Institutul National al Magistraturii (INM) este cea mai controversata propunere in ochii studentilor juristi. Desi intelegem ratiunile pentru care a fost inaintata aceasta propunere, consideram ca varsta nu este un criteriu fundamental pentru a determina maturitatea, cumpatarea si capacitatea de judecata in raport cu activitatea de judecator sau procuror, iar solicitarea unei experiente profesionale formale de 5 ani nu va rezolva problema pregatirii viitorilor magistrati, intrucat poate genera un val de consilier juridici angajati ¬pe hartie¬, pentru a indeplini criteriile legale.

Liga Studentilor considera cu tarie ca problema formarii viitorilor judecatori si procurori se regaseste de fapt in facultatile de drept care nu mai ofera astazi tinerilor o reala cultura juridica si umanista, spre a-i investi in ¬arta binelui si a echitatii¬, ci ii transforma in ¬mecanici-juristi¬, rupti de realitatea sociala in care isi desfasoara activitatea. Din pacate, dreptul a devenit o stiinta strict tehnica, in care evaluarea se bazeaza aproape exclusiv pe memorarea sisifica de norme si rezolvarea de teste grila, pierzandu-si cu totul sensul academic si vocatia umana. Problema formarii viitorilor judecatori si procurori se poate rezolva prin imbunatatirea procedurii de admitere la facultatile de drept, modificarea planurilor de invatamant si a curriculei universitare, introducerea unor materii practice prin care studentii sa invete sa redacteze inscrisuri, iar practica sa se realizeze in concret, nu doar fictiv pentru indeplinirea obligatiilor didactice.

Masura propusa de domnul ministru Tudorel Toader tradeaza faptul ca absolventii de drept care devin auditori de justitie (cursanti) in cadrul Institutului National al Magistraturii (INM) nu sunt suficient de pregatiti la finalul celor doi ani. Astfel, Liga Studentilor propune transparentizarea activitatii INM si verificarea acestuia, inclusiv prin introducerea unor mecanisme de evaluare si asigurare a calitatii, asemenea unei institutii de invatamant superior, in vederea cresterii calitatii formarii viitorilor magistrati. In plus, organizatia considera ca ar trebui crescuta perioada de stagiatura pentru tinerii procurori si judecatori cu cel putin jumatate de an.

De asemenea, Liga Studentilor ii reaminteste domnului ministru ca sistemul de justitie din Romania are alte prioritati, precum reducerea gradului de incarcare a instantelor, eficientizarea duratei proceselor sau rezolvarea urgenta prin promovarea unui OUG a situatiei celor peste 10.000 de tineri etnici romani care si-au pierdut in mod absurd cetatenia odata cu implinirea varstei majoratului, asa cum organizatia a solicitat din luna iunie.

Liga Studentilor se delimiteaza ferm de afirmatiile false lansate in presa, conform carora comunitatea academica juridica ieseana s-ar identifica cu totalitatea masurilor propuse de domnul ministru Toader, suspendat din functia de rector al Universitatii 'Alexandru Ioan Cuza' din Iasi odata cu preluarea atributiilor de membru al Guvernului."

Pentru a facilita dezbaterea, Liga Studentilor a lansat si un formular on-line prin intermediul caruia oamenii pot sa isi exprime opiniile in legatura cu propunerile inaintate. Vez aici.