Comisia juridica a Senatului dezbate, marti, in vederea intocmirii unui raport, proiectul de lege pentru gratierea unor pedepse si a unor masuri educative privative de libertate, anunta Agerpres. Senatul este prima Camera sesizata in cazul acestui proiect de lege organica, iar initiator este Guvernul. Termenul de adoptare tacita este data de 25 aprilie.

Comisia juridica din Senat a amanat, pe 21 martie, in unanimitate, la cererea ministrului Justitiei, pentru data de 11 aprilie, dezbaterea proiectului de lege pentru gratierea unor pedepse si a unor masuri educative privative de libertate.

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, le-a solicitat, la acea data, senatorilor din Comisia juridica sa amane dezbaterea proiectului de lege privind gratierea, aratand ca se pregatesc si alte masuri complementare, menite sa rezolve problemele din sistemul penitenciar.

El a precizat ca noul pachet legislativ va fi finalizat in cel mult trei saptamani.

Proiectul de lege a fost inregistrat la Senat pentru dezbatere pe 31 ianuarie. El a primit avize favorabile de la Comisia pentru constitutionalitate, libertati civile si monitorizare a executarii hotararilor Curtii Europene a Drepturilor Omului si de la Comisia pentru drepturile omului, culte si minoritati.

La acest proiect de lege, presedintele Comisiei juridice, senatorul PSD Serban Nicolae, a depus o serie de amendamente care prevad, printre altele, ca se gratiaza in intregime pedepsele cu inchisoarea de pana la trei ani inclusiv, dar si pedepsele de pana la sapte ani inclusiv, a caror executare a inceput, iar restul ramas de efectuat este mai mic de trei ani; partial, cu trei ani, pedepsele de pana la sapte ani inclusiv, a caror efectuare a inceput, iar restul ramas de efectuat este mai mare de patru ani. De asemenea, se gratiaza partial trei patrimi din restul ramas neexecutat din pedepsele de pana la zece ani inclusiv, a caror executare a inceput, iar restul ramas de executat este mai mic de patru ani; partial, jumatate din restul ramas de executat din pedepsele de pana la zece ani inclusiv, a caror executare a inceput, iar restul ramas de executat este mai mare de patru ani.

Serban Nicolae considera ca de proiectul de lege pentru gratierea unor pedepse in varianta amendata de el ar putea beneficia aproximativ 2.700 de persoane. Ulterior, el a declarat ca este dispus sa isi retraga amendamentele depuse la proiectul legii gratierii daca nu exista sustinere pentru ele.