Ordonanta de Urgenta care modifica Codul penal in sensul dezincriminarii abuzului in serviciu a fost publicata in Monitorul Oficial. Guvernul PSD a intrat in istoria "democratiei" romanesti cu o ordonanta publicata in miez de noapte la doar cateva ore dupa aprobare.

Cum poate fi blocata OUG

Potrivit textului OUG, modificarile la Codul Penal pentru dezincriminarea mascata a abuzului in serviciu intra in vigoare la 10 zilei dupa publicarea in Monitorul Oficial.

Stabilirea cu exactitate a datei la care intra in vigoare OUG este importanta deoarece efectele curg abia dupa intrarea efectiva in vigoare.

Judecatorul Cristi Danilet a explicat intr-o postare pe Facebook ca exista doua posibilitati ca efectele ordonantei de urgenta adoptate de guvernul Grindeanu marti seara sa fie oprite. Fie sesizarea Curtii Constitutionale de catre Avocatul Poporului, fie sesizarea de catre CSM a unui conflict constitutional intre autoritatile statului.

"Modificarile aduse la Codul de procedura penala au si intrat in vigoare noaptea asta, odata cu publicarea OUG. Cele privind modificarea Codului Penal prin OUG (dezincriminarea abuzului si a neglijentei) vor intra in vigoare in termen de 10 zile de la publicare.

Astfel ca CCR are timp suficient sa se pronunte daca: Avocatul Poporului ataca OUG cum ca nu exista urgenta sau daca presedintele CSM sesizeaza conflictul constitutional intre autoritatile statului", a scris Danilet pe Facebook.

Avand in vedere ca titularul postului de Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a demonstrat in ultimii ani ca a jucat de partea penalilor, probabilitatea ca el sa atace la CCR ordonanta in interiorul celor 10 zile e infima.

In aceste conditii, solutia cea mai probabila este ca CSM sa sesizeze conflictul constitutional.

CSM are convocata in aceasta dimineata o sedinta de plen.

Vezi aici prima parte a ordonantei

Vezi aici partea a doua a ordonantei

vezi aici partea a treia a ordonantei