Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR) si Asociatia Magistratilor din Romania (AMR) apreciaza intr-o scrisoare deschisa transmisa luni ca afirmatiile facute recent intr-un interviu de ambasadorul SUA la Bucuresti, Hans Klemm, aduc o grava atingere imaginii justitiei, potrivit Agerpres.

Dana GarbovanFoto: unjr.ro

Nici UNJR, nici AMR nu au avut nicio reactie la apelul adresat Parlamentului de Calin Popescu Tariceanu de a nu mai judeca cererile DNA de urmarire penala impotriva unor parlamentari.

Aceasta scrisoare deschisa vine dupa ce ambasadorul SUA, Hans Klemm, a laudat-o recent, intr-un interviu acordat News.ro, pe Laura Codruta Kovesi, procurorul sef al DNA, pentru modul in care gestioneaza lupta anticoruptie, afirmand, in contextul scandalurilor recente legate de numele acesteia, ca si-a creat "dusmani" din oamenii "destul de puternici" pe care i-a trimis la inchisoare, iar acest lucru se vede acum.

'Va scriem public direct, folosind calea unei scrisori deschise, deoarece declaratiile pe care le-ati facut pe data de 26 octombrie (...) aduc grava atingere imaginii justitiei si necesita, fata de impactul negativ al acelor declaratii asupra bunei functionari a democratiei din Romania, un raspuns public din partea judecatorilor. Astfel, la intrebarea - legitima in contextul actual - privind riscul manifestat de excesele procurorilor anticoruptie, ati afirmat ca 'acest lucru trebuie sa il decida poporul roman, cum ar trebui sa se comporte procurorii si judecatorii pentru a-si face treaba. Eu vreau sa subliniez doar succesul extraordinar al Romaniei in acest domeniu'. Este de neinteles motivul pentru care reprezentantul Statelor Unite, tara care este luata ca reper pentru respectarea drepturilor si libertatilor individuale, face apel la 'justitia populara', o forma de justitie straina de statul de drept si specifica regimurilor totalitare, cu radacini in gandirea de drept sovietica', se arata in scrisoarea deschisa.

Autorii scrisorii sustin ca ambasadorul SUA a afirmat ca aplauda succesele luptei anticoruptie, indiferent care sunt mijloacele folosite pentru a le obtine.

'Afirmatiile dumneavoastra, cum a fost cea cu 'aplauzele', sunt primejdioase pentru democratia romanesca, deoarece intaresc mentalitate extrem de periculoasa ca scopul scuza mijloacele. In justitie, mijloacele pot perverti scopul. Va reamintim ca Romania este o tara aflata la 27 de ani departare de comunism, o tara in care mentalitatea represiva a institutiilor de forta, implementata initial de consilieri sovietici, apoi de educatori romani formati si educati de acei consilieri, nu s-a schimbat peste noapte doar prin faptul ca Romania a declarat ca a trecut de la dictatura la democratie', se mentioneaza in scrisoarea citata.

Autorii scrisorii ii solicita lui Hans Klemm ca, atunci cand va mai lua in discutie aspecte legate de justitie, sa aiba in vedere situatia de ansamblu, atat cu partile pozitive, cat si cu cele care mai necesita imbunatatiri sau corectii.

'Ca reprezentant al tarii care a ajuns sa fie prospera si puternica pentru ca a pus omul in centru, cu drepturile si libertatile sale, aveti o expertiza enorma pe care o puteti impartasi cetatenilor romani. Lupta impotriva coruptiei trebuie sustinuta, dar tocmai din acest motiv nu se pot ignora excesele, abuzurile ori incalcarile drepturilor procesuale care pot duce in timp la discreditarea acestei lupte', se precizeaza in scrisoarea deschisa semnata de judecator Dana Garbovan (UNJR) si judecator Gabriela Baltag (AMR).