Ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, a anuntat miercuri, ca vor fi luate o serie de masuri in privinta medicamentelor. In acest sens, va fi promovata o Hotarare de Guvern care prevede ieftinirea cu 35% a medicamentelor care au iesit de sub patent, treptat, in trei ani. Pe de alta parte, 56 de medicamente esentiale, care risca sa lipseasca de pe piata din cauza pretului redus, vor fi scumpite cu 20%. Acestea sunt medicamente compensate 100%. Ministerul mai are in vedere, pentru evitarea exportului paralel, introducerea obligatiei pentru farmacii si pentru distribuitori sa raporteze zilnic stocurile de medicamente intr-un sistem electronic. In plus, va fi realizat un site www.medicamentelispa.ro, disponibil pentru oricine care doreste sa afle informatii despre un medicament care lipseste.

Vlad VoiculescuFoto: gov.ro

Medicamentele cu patent expirat vor fi ieftinite cu 10% incepand cu 1 aprilie 2017. In urmatorul an, se vor ieftini cu inca 10%, iar in 2019 cu 15%. Acestea reprezinta majoritatea medicamentelor. Potrivit ministrului, este preferata ieftinirea treptata, nu brusc cu 35%, asa cum prevede legislatia actuala, pentru a se evita o criza a medicamentelor.

" Doar in ultimul an, Ministerul Sanatatii a primit notificari ca vor fi retrase 1.057 de produse medicamentoase din Romania. Politica de pret a facut ca in ultimul an unele medicamente sa ajunga atat de ieftine, incat o parte dintre producatori sa nu le mai aduca in Romania si atunci medicamentele pur si simplu dispar din spitale, din farmacii. Vom introduce o ieftinire in trepte a medicamentelor iesite de sub patent", a declarat Vlad Voiculescu, potrivit Agerpres.

In privinta a 56 de medicamente esentiale, va fi recalculat pretul, astfel incat sa nu mai lipseasca de pe piata din cauza ca sunt prea ieftine. Scumpirea cu 20% nu va fi resimtita de pacienti deoarece sunt medicamente compensate, a explicat ministrul. "Vorbim despre 56 de medicamente, adica aproximativ 5% din totalul existent in Romania. Termenul pentru recalcularea pretului va fi discutat impreuna cu ceilalti parteneri (...)Mai bine de jumatate dintre ele au preturi sub 50 de lei. 31% dintre ele au un pret sub 25 de lei. Sunt doar 10 produse care au pret de peste 1.000 de lei. Impactul pentru pacient va fi zero. Ele sunt deja compensate 100%. Impactul pe bugetul de stat va fi de asemenea zero, pentru ca exista taxa clawback", a spus Voiculescu.

Acesta a mai spus ca farmaciile si distribuitorii vor fi obligati sa raporteze zilnic stocurile de medicamente compensate intr-un sistem electronic. In cazul in care se constata ca anumite stocuri de medicamente scad sub un anumit prag, Ministerul Sanatatii va putea solicita blocarea exporturilor in cazul acelor produse.

"Alta problema este ca medicamentele care sunt mai ieftine in Romania sunt luate din Romania de anumite firme si exportate in alte tari din Europa, ca Germania, Franta, Anglia. Unii realizeaza profituri bune in felul acesta, dar pacientii romani raman cateodata fara medicamente.(...)Pregatim o masura implementata printr-un ordin de ministru si printr-o solutie informatica. Este vorba despre introducerea obligatiei pentru farmacii si pentru distribuitori sa raporteze zilnic stocurile de medicamente compensate intr-un sistem electronic. In cazul scaderii stocurilor sub un anumit prag, MS si ANMDM vor primi alerte si vor putea solicita farmaciei sau distribuitorului respectarea obligatiei de serviciu public prevazut in lege", a mai spus ministrul, citat de Agerpres.

O alta masura este realizarea unui site www.medicamentelispa.ro. disponibil celor care doresc sa afle informatii despre anumite medicamente care lipsesc.

La finalul lunii septembrie, PSD a lansat o petitie prin care cere Guvernului Ciolos sa deblocheze ieftinirea medicamentelor: "Am semnat astazi petitia prin care cerem Guvernului Ciolos sa deblocheze ieftinirea medicamentelor pe care o adoptasem in guvernarea PSD. E vorba de reducerea cu 35% a medicamentelor originale care isi pierd patentul - o decizie care trebuia sa intre in vigoare la 1 iulie, dar a fost amanata de actualul ministru al Sanatatii pana la 1 noiembrie. Daca cineva mi-ar cere sa aleg intre parinti si un prieten din alta tara, i-as alege fara sa ezit pe parinti. La fel, daca e vorba sa alegem intre binele pacientilor romani si binele companiilor multinationale de medicamente, i-as alege fara sa ezit pe romani. Va invit si pe voi sa semnati petitia pentru ieftinirea medicamentelor", scria atunci presedintele PSD, Liviu Dragnea, pe Facebook.

In acest context, la sfarsitul lunii septembrie, Guvernul a aprobat o Ordonanta de Urgenta potrivit careia metodologia privind modul de calcul si procedura de avizare a preturilor maximale ale medicamentelor se va aproba prin Hotarare a Guvernului, la propunerea Ministerului Sanatatii. In prezent, metodologia de calcul a preturilor maximale la medicamente se stabileste prin Ordin al ministrului Sanatatii.

Actul normativ amendeaza Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii. Ulterior va fi aprobata Hotararea prin care se va adopta metodologia privind modul de calcul si procedura de avizare a preturilor maximale ale medicamentelor.