Presiunea propagandei din partea Rusiei si a organizatiei teroriste Stat Islamic (ISIS) incearca sa dezbine Uniunea Europeana si partenerii ei nord-americani, sa induca frica, sa provoace neincredere si sa distorsioneze adevarul - au atras atentia membrii Comisiei de politica externa a Paramentului European, intr-o rezolutie adoptata luni.

UE si RusiaFoto: Wikipedia

"Propaganda ostila impotriva UE si a statelor membre cauta sa distorsioneze adevarul, sa provoace neincredere, sa dezbine UE si pe partenerii sai nord-americani, sa paralizeze procesul de luare de deciziilor, sa discrediteze institutiile UE si sa induca teama si nesiguranta in randul cetatenilor UE" - se arata in rezolutia non-legislativa, citata intr-un comunicat al Parlamentului European, remis HotNews.

Europarlamentarii din comisie sunt igrijorati ca, "in conditiile unei constientizari limitate in randul unelor state membre, acestea sunt public si arena pentru propaganda si dezinformare". De asemenea, europarlamentarii mai solicita jurnalistilor si expertilor din statele membre UE sa stranga date privind consumul de propaganda.

"Propaganda Kremlinului tinteste direct anumiti jurnalisti, politicieni si indivizi din UE", se mai arata in rezolutie, care subliniaza ca una dintre strategiile-cheie ale Rusiei este falsificarea istoriei.

Europarlamentarii sunt ingrijorati de extinderea rapida a propagandei inspirate de Kremlin. "Guvernul Rus foloseste agresiv o gama larga de unelte si instrumente, cum ar fi think-tankuri, posturi TV multilingve (ex. Russia Today), pseudo-agentii de stiri (...), retele sociale si troli de pe internet, pentru a pune la incercare valorile democratice si pentru a diviza Europa, atragand sustinere locala si creand perceptia de state esuate in vecinatatea estica a UE" - mai atrege atentia rezolutia de la PE.

In privinta ISIS sau Daesh, rezolutia retine ca UE si cetatenii sai sunt tinte majore pentru aceasta organizatie terorista. In acest caz, europarlamentarii propun statelor UE sa conlucreze mai indeaproape pentru a proteja societatea de mijloacele de recrutare si pentru a intari rezistenta impotriva radicalizarii.

In context, europaramentarii sugereaza statelor UE sa creasca vizibilitatea profesorilor musulmani moderati care sunt credibili in a delegitimiza propaganda ISIS.

Totodata, rezolutia propune aprofundarea cooperarii NATO-UE in comunicarea strategica.

Rezolutia a fost promovata de eurodeputata poloneza conservatoare Anna Fotyga (Partidul Lege si Justitie - PIS, aflat la Putere in Polonia).

"Propaganda ostila si dezinformarea indreptate impotriva societatilor noastre, atat de catre Kremlin, cat si de catre actanti non-statali, ca ISIS/ Daesh sunt un fapt. Pentru a le contracara eficient , trebuie mai intai sa fim capabili sa le identificam pe deplin. Acest raport este un pas foarte important in cresterea constientizarii problemei, atat de-a lungul UE cat si in statele membre", a spus eurodeputata poloneza, raportoare pentru acest proiect de rezolutie.