Primele 6 avioane F-16 au intrat oficial, de vineri, in dotarea armatei romane. Premierul Dacian Ciolos si ministrul Apararii, Mihnea Motoc, au participat, la baza militara de la Fetesti, la ceremonia prilejuita de sosirea in tara a primelor avioane F-16 Fighting Falcon. "Sunt nu doar onorat sa particip astazi aici, la Fetesti, dar si mandru sa asist la ceremonia de introducere in serviciu a celor sase avioane F16 Fighting, achizitionate de Romania in 2013. Este o zi istorica pentru Romania si pentru Fortele Aeriene Romane. Cred ca este o zi meritata pentru FAR, care si-au facut foarte bine datoria pana acum si care au, prin aceasta platforma, un nou instrument pentru a-si arata performanta", a afirmat premierul Dacian Ciolos, prezent la ceremonie, relateaza Mediafax.

F 16 la FetestiFoto: Hotnews

Primul ministru a apreciat ca evolutia Romaniei a necesitat incorporarea transformarilor NATO in cadrul procesului de adaptare a propriului sistem de aparare intr-o maniera eficienta, prin "evitarea disiparii eforturilor si a resurselor".

Seful Guvernului a reamintit si de acordul politic national care prevede atingerea unui nivel de alocare bugetara pentru aparare de 2% din PIB incepand cu 2017: "Acordul romano-portughez, demarat in 2013 si sprijinul de guvernul SUA, care a permis transferul acestor aeronave catre Romania, reprezinta un model de cooperare eficienta, profesionista, incadrata in conceptul de solidaritate aliata. Doresc sa transmit guvernului Portugaliei, primului ministru Costa si autoritatilor guvernamentale ale SUA sincere aprecieri pentru sprijinul acordat. Remarc in mod deosebit profesionalismul aratat de specialistii Ministerului Apararii Republicii Portugheze in relatia cu omologii romani in toate etapele desfasurarii programului. Consider ca aceasta cooperare constituie un exemplu de excelenta, care va continua si dupa livrarea tuturor celor 12 avioane, pana la atingerea capabilitatii operationale initiale. Este o cooperare care arata si performanta spiritului latin, atunci cand ne concentram si ne punem impreuna energiile."

Ministrul Apararii, Mihnea Motoc, spune ca intrarea Romaniei in grupul F-16 inseamna si asigurarea tranzitiei catre "avionul multirol": "Intrarea Romaniei in grupul F-16 nu este doar o simpla formula retorica. Este in mod evident un act cu certe valente politice si strategice si cu reverberatii la nivelul intregii regiuni din care facem parte. Intrarea Romaniei in grupul F-16 inseamna si asigurarea tranzitiei catre avionul multirol de a cincea generatie F-35, avionul viitorului. Sunt incredintat ca acordurile incheiate de guvernul roman cu cel al Portugaliei si al Statelor Unite vor reprezenta cea mai buna optiune pentru dotarea Fortelor Aeriene Romane cu avioane performante, care permit efectuarea de misiuni in concordanta cu conceptele moderne de operare, dovedite a fi fiabile in conditii reale de lupta, atat in context NATO cat si in context mai larg, international."

Cele sase aparate au fost preluate, pe 28 septembrie, de la baza portugheza Monte Real, in cadrul unei ceremonii la care au participat premierul Portugaliei, Antonio Luis Santos Da Costa, dar si ministrul portughez al apararii, Jose Alberto de Azeredo Lopes.

In 2013, Romania a decis sa cumpere din Portugalia 12 avioane de tip F-16 folosite. Initial, s-a intentionat achizitionarea a 24 de avioane, dar decizia finala a fost pentru 12, din motive bugetare. Dincolo de F-16, au mai prezentat oferte companiile producatoare ale avioanelor JAS-39 Gripen si Eurofighter Typhoon, pentru aparate noi. A fost, de asemenea, analizata oferta pentru aeronava Rafale, produsa de grupul francez Dassault.

Pretul pentru cele 12 aeronave F-16 a fost stabilit la 628 milioane de euro, ele urmand sa stationeze la bazele aeriene de la Fetesti si Campia Turzii, modernizate special pentru acest tip de avion.

Potrivit specialistilor, Romania are nevoie de 48 de aeronave multirol, adica patru escadrile. In 2015, autoritatile romane au anuntat intentia de a mai achizitiona si alte aparate de tip F-16.

Ministrul Motoc declara, in luna februarie, ca Romania intentioneaza sa cumpere inca 12 avioane F-16, anul acesta urmand sa fie pregatite procedurile de atribuire a contractului pentru aceasta a doua escadrila.

In prezent, spatiul aerian al Romaniei este aparat de aeronave supersonice de tip Mig-21 LancerR, de fabricatie sovietica, modernizate in colaborare cu o firma israeliana incepand cu 1995.

Fortele Aeriene Romane mai detin avioane de antrenament subsonice IAR-99 Soim si Iak-52, ambele de fabricatie romaneasca, avioane de transport C-27J Spartan - de fabricatie italieneasca, C-130 Hercules - de fabricatie americana.

Armata Romana mai are elicoptere IAR-330 Puma si varianta modernizata IAR-330 Puma SOCAT, precum si IAR-316 Alouette. Toate aceste elicoptere sunt de fabricatie romaneasca, produse sub licenta franceza.

In dotarea Fortelor Aeriene se afla si aparate de tip AN-30, produse in fosta Uniune Sovietica, folosite pentru fotografie aeriana si cartografiere.