Donald Trump va deschide un nou capitol in relatiile SUA cu Rusia daca Moscova va actiona ca un jucator responsabil pe scara globala, a spus George Papadopoulos, consilierul pentru politica externa al candidatului republican pentru presedintia SUA, intr-un interviu pentru agentia rusa Interfax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Papadopoulos a mai spus ca membrii NATO trebuie sa isi asume un buget a 2% din PIB pentru cheltuieli de aparare, lucru pe care il fac doar 5 tari aliate, si a avertizat ca fara aceasta crestere a bugetelor nationale pentru aparare alianta nord-atlantica este "nesustenabila".

Consilierul lui Trump a mai spus ca Rusia trebuie sa fie un aliat al SUA in combaterea celor trei mari amenintari din urmatoarele decenii: o China tot mai agresiva, Islamul radical si Iranul care are arme nucleare.

Intrebat de doua ori de reporterul Interfax daca sustine extinderea NATO, o tema recurenta in Rusia, George Papadopoulos a evitat sa dea un raspuns transant si a citat nevoia de incredere intre cele doua tari: "Daca va fi ales preseditne, Trump va restabili increderea intre SUA si Rusia".

Consilierul lui Trump a criticat administratia Obama, acuzand-o ca a dus relatia cu Rusia la un minim istoric. El a citat nevoia de de-escaladare a tensiunilor bilaterale pe teme precum un posibil conflict militar in tarile Baltice, Ucraina si Siria.

George Papadopoulos a criticat si sanctiunile economice impuse de SUA si UE Rusiei dupa anexarea ilegala a Crimeei, spunand ca singurul rezultat a fost sa impinga Rusia spre o colaborare economica sustinuta cu China.

Donald Trump este candidatul Partidului Republican (dreapta) in alegerile prezidentiale care vor avea loc in SUA la 8 noiembrie. Hillary Clinton (Partidul Democrat, stanga) este contracandidata sa.