Comisia de invatamant din Senat, prezidata de fostul ministru al Educatiei Ecaterina Andronescu (PSD), a modificat pe ascuns un proiect de lege esential pentru mii de scoli. Comisia a introdus un amendament prin care amana organizarea concursului de director si director adjunct de scoala, ce urmeaza sa se desfoare in octombrie, pana la vacanta de vara din 2017. Proiectul, odata aprobat, ar stopa concursurile organizate de ministrul tehnocrat Mircea Dumitru, si ar da viitorului ministru din guvernul rezultat dupa alegeri puterea de decizie.

Ecaterina AndronescuFoto: Agerpres

Proiectul de lege intra lunea viitoare in plenul Senatului, unde se va da votul final.

  • Concursul de director de scoli a fost anuntat de ministrul Educatiei, Mircea Dumitru, la inceputul acestei luni ca masura de reprofesionalizare a managementului scolar, "dupa 10 ani de intruziune politica in scoala". Mircea Dumitru este cel care a impulsionat deciziile definitive de plagiat in cazurile rasunatoare ale unor politicieni protejati de predecesorii sai in functie.
  • Ecaterina Andronescu nu a depus nicio motivare pentru modificarea pe care o doreste. Senatorul nu a raspuns apelurilor telefonice ale reporterului HotNews.ro. Revenim cu pozitia dumneai in masura in care o vom primi.
  • Politizarea concursurilor pentru directori si inspectorii scolari este una dintre marile probleme ale invatamantului din Romania.

UPDATE Ora 20:12 Ecaterina Andronescu a confirmat pentru Mediafax existenta modificarii legislative: "Exista o asemenea lege in Parlament, dar nu stiu cand se va vota, cand o sa o puna pe ordinea de zi Biroul permanent al Senatului". Intrebata cum si de ce a introdus amendamentul pe lege, Ecaterina Andronescu nu a mai comentat si nici nu a mai putut fi contactata telefonic, precizeaza agentia de presa.

Amendamentul a fost strecurat in Proiectul de Lege pentru modificarea art. 352 alin. (1) din Legea educatiei nationale nr. 1/2011 (PL nr. L352/2016). Modificarea a fost operata in Comisia de Invatamant din Senat in data de 14.09.2016, in conditiile in care proiectul de lege nu este trecut pe ordinea de zi a comisiei.

Raportul asupra modificarii proiectuluipoarta semnatura Ecaterinei Andronescu, presedintele Comisie de Invatamant din Senat, si a secretarului comisiei, Dumitru Oprea.

UPDATE Vineri, ora 13.20: Secretarul comisiei pentru invatamant, senatorul Dumitru Oprea (PNL), a precizat pentru HotNews.ro ca nu a fost prezent la sedinta si nu a contrasemnat raportul respectiv si ca nici nu a delegat pe altcineva in locul sau. Pe raport apare o semnatura in dreptul numelui secretarului, cu un "pentru" in fata, potrivit acestuia. Oprea sustine ca nu a reusit sa afle ce s-a intamplat.

Se introduce un nou alineat in art. 257 al Legii Educatiei Nationale, alineat care prevede urmatoarele:

"Concursul pentru ocuparea functiilor de director si de director adjunct se organizeaza numai dupa finalizarea semestrului II pana la inceputul noului an scolar."

Odata aprobata de Parlament, aceasta modificare ar face imposibila desfasurarea concursului de director si director adjunct pentru toate institutiile din invatamantul preuniversitar, programat sa se desfasoara in luna octombrie, la nivel national. Concursul ar fi impins astfel pana in vara lui 2017.

Din informatiile HotNews.ro, proiectul de lege va intra in Plenul Senatului luni. Senatul este camera decizionala pentru acesta propunere legislativa.

Proiectului de Lege pentru modificarea art. 352 alin. (1) din Legea educatiei nationale nr. 1/2011 (Pl nr. L352/2016) a fost initiat de deputatul PSD Andrei-Valentin Sava. In forma sa initiala, in care a iesit din Camera Deputatilor, proiectul viza reglementarea posibilitatii ca scolile sa poata incheia parteneriate cu organisme private, prin care sa le ofere elevilor posibilitatea de a-si testa optiunile pentru o viitoarea cariera. Aceasta prevedere a ramas in proiect.

Ministrul Educatiei Mircea Dumitru a anuntat pe 1 septembrie ca in luna octombrie va fi organizat unconcurs de director pentru toate unitatile din invatamantul preuniversitar, de la gradinite, pana la scoli si licee. Proba scrisa a concursului se va desfasura la nivel national, cu subiecte organizate de minister. "Dupa 10 ani de intruziune politica in scoala, este momentul pentru reprofesionalizarea scolii", a declarat ministrul la acea data.

Potrivit metodologiei de organizare si desfasurare, concursul are doua parti: o proba scrisa, organizata la nivel national, cu subiecte de timp test grila elaborate de minister, si doua probe la nivel judetean, monitorizate de observatori desemnati de minister.

Citeste si: