Comisia de specialitate din cadrul CNATDCU a stabilit ca ministrul demisionar al Afacerilor Interne, Petre Toba, nu a plagiat, propunerea specialistilor fiind de pastrare a titlului de doctor, potrivit unui document obtinut de agentia Mediafax.

Petre Toba (foto arhiva)Foto: Agerpres

Comisia care l-a exonerat pe Toba de acuzatia de plagiat e compusa din Marin Claudiu Tupulan, Veronica Mihalache si Cristian Nita.

Decizia nu este definitiva, urmand a fi trimisa consiliului general al CNATDCU.

O decizie similara ar fi fost luata si in cazul primarului Voluntarului, Florentin Pandele, potrivit Digi24.

"Comisia de lucru considera finalizata analiza Tezei de doctorat elaborata de domnul Toba Petre, intitulata "Politia Romana - Forta de stabilitate si securitate. Optimizarea managementului cooperarii internationale in vederea combaterii amenintarilor neconventionale", din perspectiva sesizarii referitoare la prezumtiva existenta a unei situatii de plaguat multiplu in continutul acesteia si in baza concluziilor rezultate. Propunem mentinerea titlului de doctor acordat domnului Toba Petre prin Ordinul 5223/29.08.2011", se arata in documentul intocmit de comisia de lucru care s-a ocupat de sesizarea privind doctoratul lui Petre Toba.

Actul a fost redactat la data de 01 septembrie si reprezinta constatarile Comisiei de lucru din cadrul Consiliului Nationat de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certifiicatelor Universitare care s-a ocupat de sesizarea privind suspiciunile de plagiat din lucrarea de doctorat a lui Petre Toba, fostul ministru al Afacerilor Interne.

"Teza de doctorat realizata de domnul Petre Toba are valoare stiintifica incontestabila, dovedita atat prin caracterul inovativ al solutiilor identificate, care au fost valorificate si validate in practica structurilor specializate ale Politiei Romane, cat si prin opiniile de specialitate exprimate de personalitati recunoscute in mediul academis si de cercetare in domeniul stiintelor militare, de informatii si securitate nationala, care au facut parte din Comisia de sustinere a tezei de doctorat, respectiv, prof. univ. dr. Teodor Frunzeti, prof. univ. dr. Constantin Popescu, prof. univ. dr. Luca Iamandi si prof. univ. dr. Teodora Stefan", se mai arata in acest document.

Raportul comisiei va ajunge in consiliul general al CNATDCU care va lua o decizie. Hotararea consiliului general va ajunge la Ministerul Educatiei.

"Am primit raportul in aceasta dimineata, comisia de analiza a sesizarii cu privire la lucrarea de doctorat a domnului Toba a inaintat raportul de analiza consiliului general CNATDCU. Potrivit procedurii, acest raport va fi supus votului consiliului general care are posibilitatea fie sa-l aprobe, fie sa-l respinga", a spus Mirabela Amarandei, purtatorul de cuvant al Ministerului Educatiei.

Universitatea Nationala de Aparare "Carol I" a propus, pe 22 august, mentinerea titlului de doctor al ministrului de Interne, Petre Toba, potrivit raportului transmis de membrii institutiei catre Ministerul Educatiei, in document aratandu-se ca "cercetarea stiintifica a lui Petre Toba a fost utila".

Petre Toba, care a condus Politia Romana in ultimii trei ani pana la numirea in Cabinetul Ciolos, se afla pe lista cu demnitari suspectati ca si-au plagiat tezele de doctorat, existand suspiciuni ca peste 250 din cele 390 de pagini ale tezei de doctorat a acestuia ar fi fost copiate din diverse lucrari. Acesta este vizat si de un dosar al DNA, procurorii cerand joi aviz presedintelui pentru urmarirea penala. Dupa acuzatiile aduse de DNA, Petre Toba a demisionat de la conducerea Ministerului Afacerilor Interne.