​Presedintele Romaniei Klaus Iohannis, aflat la Bruxelles pentru prima intalnire a liderilor europeni dupa Brexit, a declarat ca a primit asigurari de la premierul David Cameron, in numele Marii Britanii, ca romanii vor putea sa ramana si sa munceasca in continuare in Regatul Unit.

Klaus IohannisFoto: Administratia Prezidentiala

Declaratiile facute de seful statului, inainte de intalnire:

"Cateva cuvinte despre cina la care am primit informari din partea premierului britanic si ne-am exprimat si noi opinia. Premierul britanic a fost foarte ferm in ceea ce priveste viitorul Marii Britanii si Marea Britanie va respecta referednumul. Dl Cameron nu va incepe acest proces si va las aceasta chestiune noului prim-ministru in septembrie. Este clar ca nu vom avea o notificare din partea Marea Britanie pana in toamna acestui an si nu vom avea ce negocia.

Este din pacate foarte clar ca nimeni nu a avut un plan B, acest lucru ne arata ca toti s-au asteptat sa se voteze pentru "Remain" si au fost surprinsi de rezultat. Dl Cameron a confirmat ca tabara "Leave" nu avea un plan concret.

Ar fi fost mai bine sa se clarifice mai repede situatia. In situatia data, cu totii am inteles ca mai devreme de toamna nu se va negocia nimic."

Despre mesajul cu care merge Romania: "Astazi ne intalnim pentru a discuta rezultatul, cum ne pozitionam, este importanta sa ne armonizam pozitiile in aceasta chestiune. Mesajul Romaniei: trebuie sa intram bine pregatiti in negocieri si noi vrem sa fim bine pregatiti, este nevoie de calm, rabdare, si multa luciditate. Nu trebuie sa intram emotional, ci pragmatici. In primul rand - pozitia romanilor care lucreaza si traiesc in Marea Britanie: am primit asigurari de la premierul Cameron, in numele Marii Britanii nu in nume personal, ca romanii vor putea sa ramana si vor putea sa munceasca si si-a cerut scuze pentru incidentele care au avut loc acolo, dar in afara de asta vrem sa negociem mai multe pozitii."