Ministrul Sanatatii, Patriciu Achimas Cadariu, a declarat miercuri ca din 3.526 de probe luate din dezifectantii firmei Hexi Pharma doar 4,25% au fost gasite "neconforme". Cadariu a mai spus ca probele au fost prelevate de angajatii spitalelor care achizitionasera aceste produse, alaturi de angajati ai Directiilor judetene se Sanatate Publica, in unele cazuri.

Patriciu Achimas CadariuFoto: Agerpres

Ministrul Sanatatii a mai spus ca "pacientii nostri sunt in siguranta in acest moment" si a anuntat un nou control incrucisat.

In cazul probelor neconforme, ministrul a anuntat ca s-au dispus masuri precum suspendarea utilizarii biocidului respectiv. Testele privind eficacitate produselor de dezinfectare ale firmei Hexa Pharma au fost facute "in laboratoarele unitatilor sanitare si ale DSP-urilor".

Intrebat ce masuri administrative urmeaza sa fie luate de minister, Cadariu a spus ca nu poate da mai multe detalii din cauza ca exista si o ancheta a Parchetului general. El a spus insa ca a observat "o oarecare clusterizare" in ceea ce priveste rezultatele negative, adica o concentrare regionala.

Intrebat daca a verificat si legalitatea achizitiilor publice, precum si preturile la care spitalele au cumparat produsele de dezinfectat, Cadariu a spus ca timpul nu a permis acest lucru, dar ca va exista in viitor o astfel de analiza.

Reamintim ca procurorii Parchetului General au inceput urmarirea penala cu privire la fapta (in rem) sub aspectul savarsirii infractiunilor de zadarnicire a combaterii bolilor si falsificarea si substituirea de alimente sau alte produse, informeaza miercuri Parchetul General, intr-un comunicat.

Parchetul General s-a autosesizat saptamana trecuta in cazul dezinfectantilor diluati din spitale, dupa ancheta jurnalistilor de la Gazeta Sporturilor. Potrivit acestora, firma Hexi Pharma, care alimenteaza spitalele din Romania cu dezinfectanti, livreaza diluanti cu o concentratie mult mai mica decat ar trebui sa fie.

Ministerul Sanatatii a dispus pe 28 aprilie prin intermediul Directiilor de Sanatate Publica, ca toate unitatile sanitare din tara care utilizeaza dezinfectantii achizitionati de la compania Hexi Pharma sa verifice prin autocontrolul propriu eficienta acestora.