Procuratura din Chisinau a deschis dosar penal dupa protestele de miercuri seara, de la Parlament, care au izbucnit dupa votarea in Parlament a noului Guvern, condus de Pavel Filip (PD). Procurorii investigheaza faptele de miercuri seara sub aspectul comiterii infractiunii de dezordini in masa (art.285 din Codul Penal al Repulicii Moldova), anunta Unimedia.md.

Procurorii moldoveni investigheaza "circumstantele cazului" si incearca "identificarea persoanelor implicate in comiterea si provocarea actiunilor violente". In cel mai scurt timp, urmeaza a fi constatat legal prejudiciul adus sanatatii persoanelor care au avut de suferit si au necesitat ingrijiri medicale (civili si angajati ai organelor de interne) si vor fi evaluate pagubele materiale aduse Parlamentului prin distrugerea bunurilor acestuia si Inspectoratului General al Politiei, prin sustragerea si deteriorarea echipamentelor politistilor, a anuntat Procuratura din Chisinau.

Potrivit procurorilor moldoveni, in cazul stabilirii vinovatiei persoanelor in organizarea si participarea la dezordini in masa, legea penala prevede o pedeapsa de pina la 8 ani inchisoare.

Procuratura Republicii Moldova atentioneaza ca mitingurile, demonstratiile, manifestarile, procesiunile sau orice alte intruniri sint libere si se pot organiza si desfasura numai in mod pasnic. Sunt interzise si atrag raspundere penala intrunirile care incita la violenta publica, la incalcarea ordinii publice sau organizarea tulburarilor in masa, a drepturilor si a libertatilor altor persoane ori punerea in pericol a vietii sau a sanatatii acestora. Cetatenii Republicii Moldova sunt indemnati de procurori sa nu admita provocari, sa se abtina de la actiuni nedemocratice, sa nu admita violente si incalcarea legalitatii.

Parlamentul de la Chisinau a dat, miercuri, votul de incredere Guvernului condus de Pavel Filip (PD), precizand ca pentru noul executiv si-au dat votul 57 de deputati din majoritatea parlamentara nou formata. Noul guvern a depus juramantul in fata presedintelui miercuri seara.

Sute de manifestanti s-au adunat apoi in fata cladirii Parlamentului, cerand anularea votului. Protestul, organizat de Partidul Socialistilor condus de Igor Dodon, cat si de Partidul Nostru al lui Renato Usatii (ambii sustinuti de Rusia), precum si de Platforma Demnitate si Adevar, a degenerat in violente, manifestantii atacand fortele de ordine si intrand in Parlament.

Atata Mihai Ghimpu, cat si Corina Fusu (ministrul Educatiei), au fost agresati de protestatari.

Liderii Platformei DA (Nastase), grupul de initiativa al Maiei Sandu, PSRM (Dodon) si Partidul Nostru (Usatii) au anuntat ca vor continua protestele joi dimineata, in incercarea de a obtine declansarea alegerilor anticipate.