Statele care conduc in topul simpatiei fata de alte tari sunt, deloc intamplator, si destinatii principale pentru imigratia romaneasca, arata Barometrul INSCOP realizat la comanda ziarului Adevarul.

Topul simpatiei romanilor fata de alte tariFoto: INSCOP

Astfel, pe prima pozitie a clasamentului se situeaza Spania (asociata cu un sentiment mai degraba pozitiv de 84,3% dintre respondenti), urmata de Italia (cu 82,7%) si de Marea Britanie (cu 82%).

Pozitiile urmatoare in clasament revin Frantei si Olandei, pe care 79,9%, respectiv 78,6% dintre romani le asociaza mai degraba cu sentimente pozitive. SUA ocupa locul al saselea, fiind asociate cu un sentiment mai degraba pozitiv de 78% dintre romani.

Urmeaza Germania (asociata cu un sentiment mai degraba pozitiv de 77,9% dintre respondenti), Belgia (76,3%), Grecia (75,6%), Austria (75,4%) si Polonia (75,2%).

Cea mai iubita dintre tarile vecine Romaniei este, asa cum era de asteptat, Republica Moldova, fata de care 74,3% au sentimente mai degraba pozitive.

De o cota de favorabilitate ridicata se bucura si Japonia, cu 74,1% sentimente mai degraba pozitive. Urmeaza Bulgaria, un alt vecin al Romaniei, cu 63,8% sentimente mai degraba pozitive, China (cu 62,9% asocieri mai degraba pozitive) si Serbia (cu 59,6%).

De cote de simpatie de peste 50% mai beneficiaza Israel si Turcia

Urmeaza alte doua tari vecine Romaniei: Ucraina (cu 47% sentimente mai graba pozitive) si Ungaria (cu 36,7%).

Clasamentul este incheiat de Rusia fata de care doar 26,8% dintre respondenti declara ca au sentimente mai degraba pozitive.