Incendiul izbucnit in clubul Colectiv (soldat cu 27 victime si circa 170 raniti) arata pe de o parte deficientele majore ale sistemului de control in constructii, pe de alta parte deficientele in sistemul de interventie in caz de urgenta, spune Nicusor Dan, presedintele Uniunii Salvati Bucurestiul. In ceea ce priveste controlul in constructii, materialele de protectie fonica de la care a pornit incendiu trebuiau cenzurate fie la momentul autorizatiei de construire prin avizul PSI fie, daca nu erau cuprinse in autorizatia de construire, prin autorizatia de functionare, spune acesta.

¬Moartea a zeci de oameni confirma din pacate iresponsabilitatea sistemului de control in constructii. Fisurarea autostrazii Orastie - Sibiu recent construite, prabusirea tavanului mall-ului din Targu Mures, incendiul din complexul Confort City sunt alte manifestari ale aceluiasi fenomen. In cazul de fata responsabilitatea revine Primariei Sector 4, in timp ce pentru contextul general creat, responsabilitatea revine Ministerului Dezvoltarii¬, a declarat Nicusor Dan.

In ceea ce priveste sistemul de interventie in caz de urgenta, declaratiile martorilor arata inexistenta unor proceduri in baza carora interventia ar fi urmat sa se desfasoare< spune Nicusor Dan. "Interventiile la accidentul din Apuseni si la accidentul din lacul Siutghiol aratasera deja absenta unor proceduri clare de interventie. Declaratiile publice facute de autoritati privitoare la capacitatea spitalelor de a primi un numar de raniti sunt de asemenea inacceptabile", spune acesta.