Extinderea sistemului antiracheta al Statelor Unite in Europa de Est reprezinta o amenintare la adresa capacitatilor nucleare ruse, afirma presedintele Rusiei, Vladimir Putin, care s-a declarat preocupat ca ca infrastructura ofensiva a NATO se apropie de frontierele ruse, transmite Reuters, preluata de Mediafax.

Cum functioneaza scutul antirachetaFoto: Stratfor

Extinderea sistemului Statelor Unite de aparare antibalistica reprezinta o amenintare la adresa capacitatilor nucleare ruse, a declarat Vladimir Putin la Formul de discutii Valdai, desfasurat joi in statiunea Soci, pe litoralul rus al Marii Negre.

"Bazele antibalistice americane construite in Europa de Est pot gazdui sisteme militare ofensive", a subliniat Vladimir Putin, potrivit Reuters, exprimand preocupare ca infrastructura militara a Aliantei Nord-Atlantice se apropie de frontierele Rusiei.

"Folosirea ca pretext a unui atac nuclear al Iranului a distrus baza securitatii internationale moderne - Tratatul Anti Balistic. Statele Unite s-au retras unilateral din acest tratat. Coincidenta face ca problema iraniana a fost rezolvata, astfel ca nu mai exista nicio amenintare din partea Iranului, cum nici nu a fost, exact cum a spus Rusia de la inceput. Cauza pentru care partenerii nostri americani au ajuns sa extinda sistemul antiracheta a disparut. Ar fi rezonabil ca planul dezvoltarii sistemului antiracheta sa fie oprit. Ce se intampla insa? Nimic de acest fel, chiar invers, totul continua", a adaugat Vladimir Putin.

"Recent, Statele Unite au efectuat primul test al sistemului antiracheta in Europa. Ce inseamna acest lucru? Ca am avut dreptate cand ne-am certat cu partenerii nostri americani. Incearca inca o data sa induca in eroare intreaga lume. Pentru a o spune clar, au mintit. Nu a fost vorba de presupusa amenintare iraniana, care nu a existat niciodata. Este vorba de o tentativa de distrugere a echilibrului strategic, de schimbare a balantei fortelor in favoarea lor, nu doar pentru a exercita dominatie, ci pentru a le dicta tuturor: concurentilor de la nivel geopolitic si aliatilor. Este vorba de un scenariu foarte periculos, daunator pentru toata lumea, inclusiv pentru Statele Unite. Sistemul de disuasiune nucleara si-a pierdut valoarea", a atras atentia liderul de la Kremlin, potrivit site-ului Presedintiei Rusiei.