Prezent la conferinta "TTIP: Romania's Voice" Anthony Luzzatto Gardner, Ambasadorul Statelor Unite la Uniunea Europeana, a aratat nu exista alta optiune in afara unei decizii comune a Statelor Unite si a Europe privind TTIP (The Transatlantic Trade and Investment Partnership), iar Europa ar trebui sa fie chiar mai interesata de realizarea acestui parteneriat decat Statele Unite. Europa trebuie sa prioritizeze TTIP daca nu vrea sa ramana in urma, a subliniat ambasadorul.

Anthony Luzzatto Gardner la "TTIP: Romania's Voice"Foto: Privesc.eu

Unii cred ca TTIP este o alegere activa (an active choice) menita sa accelereze globalizarea, insa globalizarea este un dat caruia nu i te poti sustrage. Ori incercam sa-i dam noi o forma, ori ea ne va forma ea pe noi, iar alte tari care care nu impartasesc valorile noastre vor stabili agenda. Inclusiv Rusia. Kremlinul uraste aceasta intelegere. TTIP reprezinta o provocare majora fata de eforturile Kremlinului de a diviza Europa de SUA. Ceea ce ofera TTIP nu se potriveste Kremlinului, adica reguli transparente care pot crea un cadru pentru cooperarea internationala. O piata transatlantica revigorata ar fi o provocare la adresa felului in care Kremlinul gestioneaza democratia, la adresa modelului economic rusesc bazat doar pe exploatarea resurselor naturale si ar expedia Uniunea Euroasiatica in irelevanta, a explicat Gardner. TTIP nu este o revolutie ci o evolutie, inseamna construirea unui parteneriat puternic pentru prosperitate.

Gardner a cerut ONG-urilor ce critica TTIP in Europa si care solicita transparenta de la negociatori, sa manifeste transparenta la randul lor, sa precizeze "inclusiv, din partea cui vorbesc si cine ii finanteaza."

Conferinta "TTIP: Romania's Voice" din 16 octombrie de la Bucuresti, organizata de europarlamentarul Sorin Moisa a reprezentat un eveniment important in dezbaterea privind TTIP in Romania. Alaturi de comisarul european Cecilia Malmstrouml;m si Ambasadorul Statelor Unite la Uniunea Europeană, Anthony L. Gardner, au participat persoane cheie in negocierile privind tratatul precum Negociatorul Sef al Uniunii Europene, Ignacio Garcia Bercero, Secretarul General al confederatiei europene a fermierilor si cooperativelor agricole (COPA-COGECA), Pekka Pesonen. A fost prezent ministrul de Externe Bogdan Aurescu, Presedintele Blocului National Sindical, Domnul Dumitru Costin, Directorul pentru Afaceri Externe, Politici de Comert si Controlul Exporturilor, Chris Barton, reprezentanti ai patronatelor, sindicate, societate civila, antreprenori romani care exportă in SUA sau care sunt afectati de TTIP.

"TTIP trebuie să fie un acord profund şi ambiţios, echilibrat şi care să producă beneficii ambelor părţi .Devine tot mai evident faptul că, în contextul actual, TTIP nu poate fi redus numai la problematica legată de comerţ. TTIP înseamnă, de fapt, abordarea relației UE-SUA în deplinătatea sa, înseamnă a oferi relatiei un plus de dinamism și cu un caracter strategic mai pronunțat. Inseamnă a determina o relație care să fie mai vizibilă si eficientă în a angaja tări terte si in a aborda provocările la nivel regional si global, o relatie care să poată stabili mai bine regulile de bază pe scena internatională. Acordul este important si din punctul de vedere al raportării partenerilor transatlantici la actorii emergenţi. Cu cât legăturile între cele mai importante piețe economice democratice sunt mai puternice, cu atât mai mari sunt șansele de a implica partenerii emergenți ca actori responsabili ai sistemului internațional.", a subliniat ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu in cuvantul sau de la inceputul lucrarilor conferintei.