"Am constatat ca Romania este un sustinator consecvent si dezinteresat al Repubicii Moldova", a declarat premierul moldovean Valeriu Strelet inaintea sedintei de guvern comune tinuta marti la Neptun.

HotNews.roFoto: Hotnews

Strelet a spus ca integrarea europeana ramane in continuare prioritatea absoluta, iar tara sa va urma acest curs pe care si l-a asumat.

Premierul de la Chisinau s-a aratat "recunoscator pentru acjutorul acordat" de autoritatile de la Bucuresti prin diferite proiecte.

Valeriu Strelet a amintit si ca Romania a devenit principalul comercial al Republicii Moldova si a spus ca isi doreste ca tara noastra sa devina si principalul investitor peste Prut, sau macar in top trei investitori straini.

La randul sau, Victor Ponta i-a spus omologului sau ca ajutorul Romaniei nu este dezinteresat: "Avem un singur interes, ce e bun pentru voi e bun si pentru noi".

"Romania nu e o mare putere, dar e o tara care poate sa va sprijine si trebuie sa o faca in continuare", a mai spus seful executivului de la Bucuresti.

Imbranceli cu jandarmi

O demonstratie pentru unirea Romaniei cu Republica Moldova a devenit tensionata, marti la pranz, chiar inainte de inceperea reuniunii romano-moldovene Aproape 250 de romani si basarabeni s-au imbrancit cu jandarmii in fata cladirii unde are loc sedinta comuna, informeazaDigi24.ro.

Ceea ce la prima vedere parea sa fie un protest pasnic s-a schimbat radical in doar cateva minute, protestarii fiind nemultumiti ca erau departe de locul in care se desfasoara sedinta interguvernamentala, relateaza corespondentul Digi24. Ei au fortat cordonul de jandarmi si au ajuns mai aproape. Intre timp s-a format un nou cordon de jandarmi, care ii inconjoara pe cei 250 de tineri din Basarabia si Romania.

Unionistii cer interconectare energetica si moneda comuna

''Scopul nostru este unirea dintre cele doua state. De la cele doua guverne dorim astazi stabilirea unei agende clare pentru unire pana in 2018, cand se implinesc 100 de ani de la Marea Unire a romanilor. Pe aceasta agenda a Unirii pe care o solicitam vrem sa fie introduse obligatoriu trei puncte: interconectare energetica, atat cu gaze cat si cu electricitate, o singura moneda in Romania si in Republica Moldova si o politica externa si de aparare comuna'', a declarat, pentru Agerpres, George Simion.

El a mentionat ca cei care demonstreaza sunt tineri unionisti de pe ambele maluri ale Prutului.

Ei scandeaza lozinci pro-unire, flutura steaguri tricolore si au pancarte cu mesaje unioniste.

George Simion a facut un apel catre autoritati de a fi permisa o intalnire intre o delegatie a manifestantilor si ministri ai celor doua guverne, in prezenta presei.

Guvernele Romaniei si Republicii Moldova organizeaza marti o sedinta comuna, evenimentul avand loc in judetul Constanta, localitatea Neptun, la Centrul International de Conferinte Neptun

Potrivit unui comunicat al Guvernului, sedinta va fi urmata de o conferinta comuna a premierului roman Victor Ponta si premierului moldovean Valeriu Strelet.

"Reuniunea celor doua guverne a fost decisa cu prilejul vizitei premierului roman la Chisinau, in 27 august, cand au fost stabilite prioritatile pentru agenda bilaterala in urmatoarele luni si a fost semnat cel de-al 4-lea Protocol Aditional la Acordul intre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Moldova privind implementarea programului de asistenta tehnica si financiara in baza unui ajutor financiar nerambursabil in valoare de 100 milioane EUR", se arata in comunicatul Guvernului.