Sute de persoane au stat, miercuri, la coada pentru a atinge trupul "Tribunului Neamului Romanesc", asa cum se citea pe o coroana de flori depusa langa corpul lui Corneliu Vadim Tudor, in ultima zi de priveghi. A fost comparat de cei veniti din toata tara cu Mozart, Iorga sau Eminescu, in toate cazurile balanta era inclinata in favoarea "Tribunului" de comentariile celor prezenti.

Priveghiul lui Corneliu Vadim TudorFoto: Hotnews

Mugur Isarescu, numit recent "mare mason si organ in pantalonii grupului Bilderberg", l-a elogiat pe "omul de cultura" pentru "inegalabilele sale pamflete", inclusiv cele adresate lui, intr-un necrolog din editia print a ziarului Adevarul, si a depus o coroana de flori, cu mesajul "Somn lin". O alta victima a cuvintelor acide ale lui Vadim a fost Nicolae Vacaroiu, celebrul "Saniuta" sau "Vodcaroiu", in cuvintele "Tribunului", a depus o coroana de flori langa sicriul acestuia.

Dan Matei Agathon, fost parlamentar roman, s-a prezentat si el cu o coroana de flori, recunoscand ca, desi s-au aflat in tabere politice diferite, "Tribunul" trebuie apreciat pentru cine a fost el.

"L-am iubit, apreciat si pretuit enorm ca mare poet, un om de o cultura enciclopedica, fabuloasa. Un om de spirit, cu care iti facea placere sa stai la masa, sa vorbesti, chiar daca politic opiniile noastre erau diferite. Astea sunt lucruri efemere. Recunosc ca ma simt mai singur si incetul cu incetul valoriile neamului nostru pleaca si in locul lor vin non-valori. Da, am fost in tabere politice diferite, dar l-am respectat pentru ce era el, iar in particular era fermecator", a spus Agathon.

Aproximativ 300 de persoane pe ora au trecut pe langa trupul lui Corneliu Vadim Tudor, s-au ingramadit sa pupe icoanele din biserica Sf Gheorge cel Nou si sa aprinda sute de lumanari.

Cu o voce tremuranda, o femei spune ca moartea lui Vadim Tudor i-a adus mai multa durere decat decesul propriilor parinti. "Caci macar Vadim se ingrijea de soarta neamului romanesc", spune aceasta. Doua pastile de inima au tinut-o in viata dupa ce a aflat de moartea "Tribunului", dupa cum recunoaste in fata unei camere de filmat.

"A vrut sa fie Alpha si Omega si a reusit, zic eu. Isi punea in gand fapte mari si le facea", zice un batran, care strange cateva lumanari in mana. Singura nemultumire care se mai aude printre cei prezenti este ca nu se ofera pomana, dar apoi se multumesc cu faptul ca "Tribunul" a fost saracit de Basescu si de alti zeflemitori, astia l-au tarat prin procese de calomnie.

"Dar Vadim a ramas fara bani chiar acum la moarte. Nu mai avea cu ce sa tina Romania Mare. Viata grea a avut Vadim din cauza lui Basescu", sustine o batrana.

"Plang mai mult decat am facut cand au murit parintii mei. De doua zile plang la varsta mea, pentru ca sunt constient ca pe derbedeii astia nimeni nu ii mai poate stapani. Pentru ca ei isi continua infractiunile in frunte cu Basescu, acest infractor nenorocit care ne-a vandut la americani. Ne ducem crucea asta asa de grea. Vadim Tudor era spaima infractorilor. Ii sorcovea pe toti", spune un pensionar in timp ce se ineaca cu lacrimi.

Printre odele ridicate poetului Ceausistilor, se strecoara si barfe cotidiene despre cei prezenti la priveghi. "Uite-o, ma, pe Ileana Constantinescu, aia care a fost cu Dolanescu, ma. Parca era o femeie inalta, da' acum uite ce chircita e". "Uite-l pe asta. S-a zgarcit la coroana chiar asa".

Ziarul "Romania Mare" era prezent sub bratul unei pensionare, care a izbucnit subit: "Ca-l apreciem, cum sa nu-l apreciem. Eu daca il vedeam pe la emisiune stateam, stingeam focul si stateam sa-l vad. Imi pare rau. Era un om drept, drept. Un om care a tras cu tunurile dupa '90 spre hoti. Si de aia l-au invidiat si l-au urat. Pentru ca era prea drept".

Un alt batran il descrie pe CVT ca fiind un personaj inegalibil in istoria Romaniei. "Niciodata. Nimeni nu s-a ridicat la nivelul lui. Nici Nicolae Iorga nu putea sa fie ca Vadim Tudor, iar Adrian Paunescu pe undeva mai aproape. Mari oameni de stat, mari patrioti, s-au jetfit pentru acest popor si poporul inca nu a realizat ce este in interiorul lui. Vadim Tudor s-a sacrificat pentru popor, el a zis de la inceput fara regi, ca nu ne trebuie, ca suntem prea saraci pentru asa ceva". Apoi batranul trece la exprimarea unor convingeri la adresa ungurilor, sustinand ca Vadim Tudor a semnalat castrarea a 40 000 de ardeleni romani de catre maghiari, care si-au mancat propriile testicule, insa a fost ignorat de borfasi.

"Nu se mai gaseste nimeni sa dea cu pumnul in masa ca Vadim. Erau prea multi care nu-l acceptau pentru ca era foarte corect pentru poporul roman. Uita-ti rezultatul. Pe el l-a macinat un diabet devastator. Prea l-au batjocorit de viu. A fost un om foarte ambitios. Bani nu a vrut sa castige. S-a sacrificat, dormea maxim 2 ore pe noapte si se ocupa de soarta poporului roman. Era un om deosebit, pentru tara asta s-a sacrificat si banditii l-au omorat. L-au tocat in asa fel, pentru ca le sedea in gat.", spune un batran, care se declara comunist infocat, inainte sa concluzioneze ca moartea i-au adus-o cei care l-au plimbat prin tribunale pe "Tribun".

"A fost un martir, domnisoara!", racneste un alt pensionar, care isi continua oda adusa "Tribunului". "Mai trebuie 50 de ani sau cel putin o suta pentru un astfel de om. Sa fii un om cinstit si fara avere si sa mori cum a murit Mozart. Noroc cu noi romanii sarmani care il conducem pe ultimul drum. Comunist sunt si comunist am fost. Noi comunistii am fost prosti ca nu i-am omorat pe toti ca sa nu ajunga Iohannis la putere. Vadim Tudor a fost comunist, a facut ceva pentru tara."

O batrana cu un drapel pe post de esarfa ii cauta pe cei de la Antena 3 pentru a le dona o casa de la tara, apoi se intoarce sa comenteze despre moartea lui Corneliu Vadim Tudor, pe care il numeste un "mare patriot si om al adevarului".

"Pentru ca era un om care spunea adevarul, nu se ferea, indiferent daca durea sau nu. Era un om al adevarului. Un adevarat patriot. Un roman. Si tinea cu poporul. Imi pare rau. Doar Ponta mai tine cu poporul acum, dar s-a retras ca este incoltit din toate partile. A avut 5 milioane de votanti. Una e sa fii presedinte pe Facebook si alta e sa fii presedinte si sa aiba lumea incredere in tine. Imi pare foarte rau de acest om", concluzioneaza aceasta.

In urma ei, sute de oameni inca asteptau la coada care se revarsa in strazile laturalnice, doar pentru a-l vedea pe Corneliu Vadim Tudor. Cativa turisti polonezi, rataciti in zona, stateau printre pensionari, convinsi ca este vorba despre un mare eveniment.