"Duminica, 1 august 2015, Majestatea Sa Regele Mihai I, bunicul meu, a luat decizia de a-mi retrage titlul de Principe al Romaniei si locul in Linia de Succesiune la Coroana Romaniei. Aceasta decizie, pe care mi-o asum, vine in urma unei perioade in care am reflectat la viitorul tarii si Casei noastre, precum si la rolul pe care eu il pot avea in propasirea lor", sustine Nicolae Mihai Medforth Mills, nepotul Regelui Mihai, caruia acesta a anuntat ieri ca i-a retras titlul de "Principe" si pe care l-a exclus din linia de succesiune la tron. Acesta este primul mesaj public facut de fostul principe Nicolae, dupa decizia Regelui Mihai.

Nicolae Mihai Medforth Mills, nepotul Regelui MihaiFoto: Facebook

"Biroul de Presa al Majestatii Sale Regelui Mihai I este autorizat sa transmita urmatoarea declaratie a domnului Nicolae Mihai Medforth Mills, nepotul Majestatii Sale Regelui", informeaza Casa Regala.

Declaratia integrala a fostului principe Nicolae, astazi Nicolae Mihai Medforth Mills, nepotul Regelui Mihai

"Duminica, 1 august 2015, Majestatea Sa Regele Mihai I, bunicul meu, a luat decizia de a-mi retrage titlul de Principe al Romaniei si locul in Linia de Succesiune la Coroana Romaniei. Aceasta decizie, pe care mi-o asum, vine in urma unei perioade in care am reflectat la viitorul tarii si Casei noastre, precum si la rolul pe care eu il pot avea in propasirea lor.

Pozitia de Principe al Romaniei si prezenta in Linia de Succesiune la Coroana Romaniei impun un mod de a-mi conduce viata pe care gasesc dificil sa il accept. De aceea, cu multa durere in suflet, consider ca decizia Majestatii Sale Regelui este binevenita pentru mine. Voi cauta, in viitor, sa-mi servesc idealurile si principiile in alt mod.

Le multumesc tuturor celor care, in anii cat m-am aflat in mijlocul romanilor, mi-au acordat increderea, sprijinul si speranta lor, si care si-au oferit ajutorul la initiativele dedicate propasirii Romaniei. In noile mele circumstante, voi cauta sa ma dedic in continuare activitatilor ecologice, de tineret si caritabile, despre care am invatat atatea lucruri cat timp m-am aflat in Romania.

Doresc de asemenea sa le multumesc autoritatilor publice centrale si locale pentru deschiderea cu care si-au acordat sprijinul proiectelor comune, si mai ales familiei mele, pentru dragostea si intelegerea cu care m-au inconjurat aici.

Nadajduiesc ca Dumnezeu sa protejeze si in viitor natiunea si Coroana Romana.

Nicolae Mihai de Roumanie Medforth Mills"

  • Click pe fotografia de mai jos pentru a vedea mesajul fostului Principe Nicolae:

Informatii de background

Casa Regala a anuntat ieri ca Regele Mihai i-a retras, pe 1 august 2015, nepotului sau Nicolae titlul de "Principe al Romaniei”, calificativul de "Alteta Regala” si ca l-a exclus din Linia de Succesiune la Coroana Romaniei. Dar tot Regele Mihai a fost cel care l-a adus in tara, in 2010, pe nepotul sau Nicolae, care de atunci si pana pe 1 august 2015 a fost al treilea mostenitor al tronului, dupa Principesa Margareta si Principesa Elena (mama sa).

In comunicatul oficial, Regele Mihai nu si-a explicat decizia. Ioan Luca Vlad, consilierul Casei Regale, a incercat sa motiveze decizia prin faptul ca pozitia de Principe a adus cu sine restrictii care “reprezentau o povara pe care si el o resimtea”.

Precizam ca relatia dintre Principele Radu Duda, sotul Principesei Margareta, si Principele Nicolae a fost una rece. De altfel, Casa Regala a publicat si fotografii din ziua in care Regele Mihai a semnat documentul de excludere a lui Nicolae, care arata ca decizia a fost luata avandu-i alaturi pe doar pe Principele Radu, pe consilierul Casei Regale Ioan Luca Vlad si pe Mihnea Constantinescu - ambasador cu insarcinari speciale pentru securitatea energetica, fost purtator de cuvant al premierului Petre Roman, fost consilier al premierilor Theodor Stolojan, Adrian Nastase, Calin Popescu Tariceanu si Victor Ponta. Nu si pe Principele Nicolae.

Astazi, 11 august 2015, fostul Principe Nicolae a avut prima reactie publica. Intr-un comunicat publicat tot de Casa Regala, Nicolae afirma ca “pozitia de Principe al Romaniei si prezenta in Linia de Succesiune la Coroana Romaniei impun un mod de a-mi conduce viata pe care gasesc dificil sa il accept”.

Decretul semnat de Regele Mihai pe 1 august 2015, prin care l-a exclus pe Principele Nicolae din linia de succesiune la tron:

Click pentru a mari fotografia:

Sursa foto: www.familiaregala.ro

Citeste si: