Viceprim-ministrul Gabriel Oprea il contrazice pe premierul Victor Ponta si sustine ca ideea ordonantei privind cresterea salariilor demnitarilor a apartinut Guvernului si lui Victor Ponta, care s-ar fi pus de acord cu presedintele Klaus Iohannis asupra majorarii indemnizatiilor demnitarilor. Victor Ponta a intervenit, joi seara, intr-o emisiune televizata si a declarat ca el stia ca presedintele Klaus Iohannis si Gabriel Oprea au discutat si astfel s-a ajuns la aprobarea ordonantei privind salariile demnitarilor.

Gabriel OpreaFoto: Agerpres

”Proiectul de ordonanta a fost facut de mai multa vreme la Ministerul Muncii, ideea apartinand Guvernului si lui Victor Ponta. Stiu ca premierul Victor Ponta si presedintele Klaus Iohannis s-au pus de acord in principiu asupra adoptarii unui act normativ prin care sa fie majorate indemnizatiile demnitarilor, in contextul discutiilor despre cresterea salariilor bugetarilor. Am lucrat cu ministrul Muncii si ministrul Finantelor, tinand seama de principiul atragerii competentei si lupta impotriva coruptiei si din cei 71 de demnitari care erau vizati de proiectul de ordonanta, au ramas la final 48. Ministrii Muncii, Finantelor si Justitiei au sustinut aceasta ordonanta, iar pozitia lor se regaseste in stenogramele sedintei de Guvern”, a declarat Gabriel Oprea, vineri, pentru MEDIAFAX.

Oprea sustine ca, miercuri dimineata, cand primul-ministru a revenit la Guvern, l-a informat pe acesta in legatura cu ordonanta, iar premierul “a avut rezerve ca decizie politica, in sensul ca nu avea certitudinea ca seful statului isi va arata sustinerea fata de adoptarea actului normativ”. Viceprim-ministrul a precizat ca a stabilit cu Victor Ponta si cu ceilalti ministri ca ordonanta sa fie trecuta prin sedinta de Guvern, iar daca presedintele Iohannis va spirjinii iniativa, aceasta va fi publicata in Monitorul Oficial.

”Miercuri dimineata, cand a venit la Guvern, l-am informat pe Victor Ponta in legatura cu ordonanta, iar el a avut rezerve ca decizie politica, in sensul ca nu avea certitudinea ca seful statului isi va arata sustinerea fata de adoptarea actului normativ. Presedintele Klaus Iohannis nu mi-a cerut asa ceva, dar l-am informat in legatura cu adoptarea ordonantei. Am stabilit cu premierul Victor Ponta, de fata cu ceilalti ministri, sa trecem ordonanta, urmand sa o publicam in Monitorul Oficial, daca va fi sprijinita de presedinte, respectiv sa nu o publicam daca nu va exista aceasta sustinere - iar in acest caz ordonanta nu-si producea efectele. Daca Victor Ponta va amana aplicarea acestei ordonante, este dreptul sau si decizia sa ca prim-ministru. Asa s-au intamplat lucrurile, va spun cu onestitate”, a mai afirmat Oprea.

Premierul Victor Ponta a intervenit, joi seara, intr-o emisiune televizata, dupa ce, in aceeasi emisiune, Dan Mihalache, seful Cancelariei prezidentiale, a afirmat ca nu presedintele Iohannis i-a cerut premierului interimar sa majoreze indemnizatiile demnitarilor. Ponta a anuntat ca salariile demnitarilor nu vor fi majorate decat atunci cand va fi adoptata Legea salarizarii, pentru toti bugetarii.

"Eu stiam ca au discutat (Iohannis cu Oprea-n.r.) sa aprobe aceasta ordonanta in absenta mea si am fost informat in acest sens. Acum, aflu de la domnul Mihalache ca, de fapt, am fost dezinformat si Iohannis habar nu are, ca nu are nicio treaba cu chestia asta. Atunci, miercuri vom adopta o alta decizie, in sensul ca se maresc salariile demnitarilor atunci cand se maresc pentru toti bugetarii. Daca domnul Mihalache ne-a informat ca, de fapt, am inteles eu gresit si ca domnul Iohannis nu stia nimic, ba chiar cumva ca nici nu e de acord cu chestia asta - desi ieri l-am vazut pe Iohannis spunand ca e o idee buna, dar eu il cred pe Mihalache - atunci marim salariile la demnitari cand le marim la ceilalti bugetari, prin Legea salarizarii. Jocurile astea de doi bani, in care faci ceva si dupa aia dai vina pe altcineva, nu mai sunt dispus sa le inghit", a spus Ponta, la B1TV.

Mihalache a mai afirmat ca Victor Ponta stia de aceasta initiativa si chiar premierul a trimis Presedentiei, inca din martie, o propunere a grilei de salarizare, similara cu cea aprobata de Guvern.

Ponta si-a intarit afirmatia, de joi seara, printr-un mesaj postat, vineri, pe contul sau de Facebook. Acesta sustine ca nu a fost de acord cu ordonanta si ca nu doreste sa creeze impresia ca “am ceva cu ceea ce s-a discutat intre domnul Iohannis si Oprea in absenta mea”.

Ordonanta cu salariile demnitarilor - eu nu am fost de acord cu ea. Am spus ca intr-adevar demnitarii trebuie sa fie bine platiti, dar odata cu Legea salarizarii.

Nu am vrut sa creez impresia ca am ceva cu ceea ce s-a discutat intre domnul Iohannis si Oprea in absenta mea. Dar revin la decizia mea si miercuri vom adopta alta. Nu se maresc salariile demnitarilor decat odata cu bugetarii”, a scris Ponta, pe pagina sa de Facebook.

Joi, Liviu Dragnea, coordonatorul politic al PSD, a declarat, la Ramnicu Valcea, ca decizia majorarii salarilor demnitarilor ar putea fi o greseala daca aceasta nu va fi aplicata pentru intreg personalul din sistemul public.

"Am discutat si despre decizia de ieri a Guvernului, acea ordonanta privind maririle de salarii ale primilor oameni in stat. O decizie care nu neaparat a fost criticata, dar in opinia mea este foarte clar ca, daca aceasta decizie ramane una singura si nu este un inceput pentru a ridica nivelul de salarizare in tot sistemul public, atunci ea va ramane o greseala. Nu trebuie sa uitam ca sunt zeci de mii, sute de mii de oameni care lucreaza in sistemul public si care au salariile foarte mici. Daca functionarul de acolo care are foarte multe raspunderi care are foarte multe riscuri dupa o legislatie extrem de stufoasa, de interpretabila, sta cu un salariu extrem de mic, sigur este interesat sa-si gaseasca un alt loc de munca si acum suntem in situatia in care locurile de munca de la primarii nu sunt ocupate pentru ca oamenii care au o pregatire serioasa isi cauta in alta parte", a declarat Dragnea, citat de Agerpres.

Guvernul Romaniei, condus de premierul interimar Gabriel Oprea, a decis, miercuri, ca indemnizatiile lunare ale mai multor demnitari de rang intalt sa se majoreze incepand cu luna august.