Absolventii de liceu sustin astazi primul examen scris al Bacalaureatului, cel la Limba si literatura romana. Si anul acesta, subiectele la Limba romana vor fi diferite, in functie de profilul si filiera absolvite de candidati, astfel ca tinerii de la Uman vor avea alte cerinte fata de absolventii de la Real. Potrivit calendarului de BAC, primele rezultate vor fi afisate marti, 7 iulie 2015.

BacalaureatFoto: Agerpres

Descarca de mai jos modelele de subiecte si baremele pentru examenul de Limba si literatura romana - BAC 2015:

Cum se desfasoara examenul scris de BAC la Limba si literatura romana

Elevii intra in salile de examen intre orele 7:30 - 8:30. O comisie de control, formata din minimum doi profesori si din personalul de paza de la intrarea in centrul de examen, ii cere fiecarui candidat actul de identitate si verifica daca fotografiile corespund. Dupa aceasta verificare, tinerii sunt indrumati catre salile in care vor sustine proba.

Candidatii care au materiale sau obiecte nepermise in examen sunt indrumati spre sala de depozitare a acestora. Printre materialele cu care elevii NU au voie sa intre in examen se numara telefoane mobile, culegeri, manuale, notite, insemnari, orice mijloace electronice de calcul sau de comunicare, geanta, etc. Pentru toate acestea, elevii primesc o punga sau un plic in care sa le introduca, impreuna cu o declaratie tip in care acestia scriu numele, prenumele si obiectele personale care vor fi depozitate.

Dupa ce sunt legitimati si isi depoziteaza obiectele cu care nu au voie in timpul probei, candidatii merg in sala de examen, unde sunt repartizati conform tabelelor afisate pe usi.

In sala de examen, absolventii de liceu sunt supravegheati de catre doi profesori, care predau alte materii decat Limba si literatura romana. Inainte ca subiectele sa fie aduse in sali, asistentii verifica inca o data ca elevii sa nu aiba asupra lor telefoane, calculatoare, carti, culegeri, copiute sau orice tip de materiale din care se pot inspira. Cei care intra in sala cu astfel de materiale sunt dati afara din examen, indiferent daca le-au folosit sau nu.

Absolventii se aseaza cate unul in banca, in ordine alfabetica, conform listelor afisate. "Fiecare candidat primeste o coala de hartie tipizata, pe care isi scrie cu majuscule numele, prenumele tatalui, toate prenumele personale, in ordinea in care sunt trecute in actul de identitate si completeaza citet celelalte date de pe coltul ce urmeaza a fi lipit. Coltul colii tipizate va fi lipit, dupa distribuirea subiectelor in sali, numai dupa ce asistentii din sali au verificat identitatea candidatilor, dupa completarea corecta a tuturor datelor prevazute si dupa ce acestia semneaza in interiorul portiunii care urmeaza a fi sigilata. Colturile lucrarilor vor fi lipite numai dupa ce candidatii au inceput sa scrie pe foaia de concurs rezolvarea subiectelor", se arata in metodologie.

Aceasta procedura se repeta pentru fiecare dintre colile tipizate pe care elevii le folosesc pentru a scrie raspunsurile. De asemenea, candidatii primesc atatea coli tipizate si ciorne cate le sunt necesare.

Ministerul Educatiei a stabilit ca "inscrierea numelui candidatului pe foile tipizate in afara rubricii care se sigileaza, precum si orice alte semne distinctive, care ar permite identificarea lucrarii, atrag dupa sine anularea lucrarii scrise respective. Propunerea de anulare se poate face atat in centrul de examen, cat si in centrul de evaluare, de catre persoanele din comisie care sesizeaza semnele distinctive, iar decizia se ia de catre presedintele comisiei, dupa consultare cu comisia judeteana/a municipiului Bucuresti".

Dupa ce Comisia Nationala de Bacalaureat realizeaza extragerea variantei de subiecte, acestea se multiplica in numar egal cu numarul candidatilor si sunt distribuite in sali.

Examenul scris de Limba si literatura romana din cadrul Bacalaureatului dureaza 3 ore. Elevii au voie sa foloseasca, in rezolvarea subiectelor, numai cerneala sau pasta de culoare albastra, iar pentru scheme si desene - numai creion negru. Pentru examenele scrise de la Matematica si Geografie, elevii pot sa foloseasca instrumente de desen.

Candidatii care vor sa corecteze o greseala pe care au facut-o in lucrarea de examen taie fiecare rand din pasajul gresit cu o linie orizontala. "In cazul in care unii candidati, din diferite motive, doresc sa-si transcrie lucrarea, fara sa depaseasca timpul stabilit, primesc alte coli tipizate", potrivit documentelor de examen.

Profesorii asistenti nu au voie sa le dea candidatilor nicio indicatie referitoare la rezolvarea subiectelor, in timpul examenului, nu au voie sa discute intre ei si nici sa rezolve subiectele. Unul dintre asistenti sta in fata clasei, celalalt in spatele clasei si nu le permit candidatilor sa vorbeasca intre ei si nici cu exteriorul.

Dupa ce si-au incheiat lucrarile de examen, absolventii de liceu numeroteaza cu cifre arabe foile, in partea de jos a paginii, in coltul din dreapta, indicand pagina curenta si numarul total de pagini (de exemplu, sub forma 3/5, pentru pagina a treia, daca elevul a scris in total cinci pagini). Elevii le predau apoi lucrarile profesorilor asistenti.

Este interzisa depasirea timpului de 3 ore pe care elevii il au la dispozitie pentru realizarea lucrarilor, astfel ca la expirarea celor 3 ore candidatii predau lucrarile in faza in care se afla. Trei candidati raman in sala pana la predarea ultimei lucrari.

"In cazul in care un candidat refuza sa predea lucrarea scrisa, acest lucru se consemneaza intr-un proces-verbal, semnat de cei doi asistenti si atrage dupa sine eliminarea candidatului din examen", se arata in metodologie.

Metodologia de organizare si desfasurare a examenului de Bacalaureat defineste acest examen ca "modalitatea de evaluare a competentelor, a nivelului de cultura generala si de specializare, atins de absolventii de liceu".

Calendarul modificat al examenului de Bacalaureat 2015 - Sesiunea iunie-iulie 2015

Bacalaureatul 2015 continua astazi, 29 iunie, cu primul examen scris: Limba si literatura romana. Maine, elevii care apartin minoritatilor nationale vor sustine proba scrisa la Limba si literatura materna. Amintim ca ministrul Educatiei a modificat in timpul desfasurarii probelor orale ale bacalaureatului modalitatea de corectare a lucrarilor elevilor. Tezele de la examenele scrise care incep astazi vor fi corectate in alte judete decat cel in care elevii sustin probele. Aceasta regula a dus si la modificarea calendarului de Bacalaureat. Concret, primele rezultate obtinute de elevi vor fi afisate pe 7 iulie, si nu pe 6 iulie, asa cum prevedea initial calendarul de BAC.

29 iunie 2015Limba si literatura romana - proba E)a) - proba scrisa

30 iunie 2015Limba si literatura materna proba E)b) - proba scrisa

1 iulie 2015Proba obligatorie a profilului - proba E)c) - proba scrisa

3 iulie 2015Proba la alegere a profilului si specializarii - proba E)d) - proba scrisa

7 iulie 2015Afisarea rezultatelor (pana la ora 16:00)

7 iulie 2015Depunerea contestatiilor (orele 16:00 - 20:00)

8 - 9 iulie 2015 Rezolvarea contestatiilor

10 iulie 2015Afisarea rezultatelor finale

In cadrul unei conferinte de presa sustinute vineri, 26 iunie, Sorin Cimpeanu, ministrul Educatiei, a declarat ca "anticipand rezultate mai bune, nu am dorit ca asupra acestor rezultate sa planeze suspiciuni". "Rezultate mai bune inseamna un procent de promovabilitate mai mare la Bacalaureat. Am dorit sa anticipam eventuale suspiciuni care sa umbreasca rezultate mai bune. Mai bune inseamna mai mari decat anul trecut", a continuat ministrul. Acesta a sustinut ca elevii nu sunt afectati de aceasta masura, pentru ca pe ei nu ii intereseaza cine la corecteaza lucrarile, si ca nici profesorii corectori nu sunt afectati.

La sesiunea iunie - iulie 2015 a examenului de Bacalaureat s-au inscris 168.945 de candidati, cu peste 7.000 mai multi decat in aceeasi sesiune a anului trecut (161.682 de elevi), informeaza Ministerul Educatiei.

Dintre acestia 143.949 de candidati (76,89%) provin din promotia curenta, iar 24.996 (23,11%) - din seriile anterioare. In functie de forma de invatamant absolvita, candidatii inscrisi pentru a participa la aceasta sesiune a Bacalaureatului sunt distribuiti astfel: 163.462 - zi, 2.943 - seral si 2.540 - frecventa redusa.

O alta noutate de la bacalaureatul de anul acesta este obligativitatea ca inregistrarile audio-video din salile de examen sa fie verificate, prin sondaj, dupa incheierea fiecarui examen scris. Ordinul privind organizarea si desfasurarea examenului de bacalaureat 2015, semnat de fostul ministru al Educatiei Remus Pricopie, prevede urmatoarele:

  • comisiile de bacalaureat asigura dotarea cu camere de supraveghere video si audio functionale a salilor in care se desfasoara examenele de BAC, a salilor in care se descarca si se multiplica subiectele si a salilor in care se preiau, se evalueaza si se depoziteaza lucrarile elevilor
  • comisiile de bacalaureat din centrele de examen si comisiile judetene verifica, prin sondaj, inregistrarile audio-video din salile de examen, dupa incheierea probei scrise
  • in cazul in care, la verificarea prin sondaj, se constata nereguli, fraude sau tentative de frauda sau in cazul in care exista sesizari privitoare la nereguli, fraude sau tentative de fraude, verificarea se face pentru inregistrarile din toate salile de examen din centrul respectiv

Aceasta regula s-a aplicat si la Evaluarea Nationala, iar ministrul Cimpeanu a afirmat ca nu au fost semnalate nereguli identificate prin verificarea inregistrarilor.

Promovabilitatea de la BAC in ultimii 11 ani - Sesiunea iunie-iulie

  • BAC 2014: 60,65% Descarca de aici dosarul MEN cu rezultatele la BAC 2014
  • BAC 2013: 56,4%
  • BAC 2012: 44,3%
  • BAC 2011: 45,72% * Acesta este anul in care au fost introduse camere video in examen
  • BAC 2010: 69,30%
  • BAC 2009: 81,47%
  • BAC 2008: 78,26%
  • BAC 2007: 82,08%
  • BAC 2006: 80,48%
  • BAC 2005: 84,66%
  • BAC 2004: 84,61%

Sursa si detalii

Descarca de mai jos toate documentele ce reglementeaza organizarea Bacalaureatului 2015:

Citeste si: