UPDATE Vineri 09.10 Precizarea Ambasadei SUA: "Casa Alba lucreaza la identificarea unui candidat extrem de calificat. Asteptam un anunt oficial."

Washington-ul va trimite in scurt timp un ambasador la Bucuresti, dupa mai bine de doi ani in care Ambasada a functionat condusa de interimari, au declarat pentru HotNews.ro surse politice. Numele acestuia este tinut sub embargo, insa o numire va avea loc in curand, au precizat sursele citate. Noul ambasador ar trebui, potrivit procedurilor, sa treaca si de audieri in Congres. Nu este clar daca, in cazul Romaniei, audierile au avut deja loc.

Ultimul ambasador plin la Bucuresti a fost Mark Gitenstein, care si-a incheiat mandatul in decembrie 2012, dupa care misiunea diplomatica a fost condusa interimari: Duane Butcher si acum Dean Thompson. Statelor Unite li s-a reprosat ca nu trimit ambasador plin intr-una din tarile cu care au parteneriat strategic si intr-un context regional dificil generat de criza ucraineana.

Romania nu este insa singura tara in care Statele Unite nu sunt reprezentate de un ambasador plin, procesul de selectie fiind intarziat din cauza neintelegerilor politice din Congresul American. Potrivit Asociatiei diplomatilor americani, in acest moment SUA nu au ambasador in 17 state sau organizatii supra-statale, printre care si Romania.

Intr-un interviu recent pentru Romania Libera, Dean Thomson a declarat ca Romania va avea din nou ambasador, dar ca nu poate spune exact cand. Redam integral pasajul din interviul pentru RL:

Dan Turturica: Ce le-ati spune romanilor care cred ca lipsa prelungita a unui ambasador al SUA in Romania este un semn al scaderii interesului administratiei americane fata de tara noastra?

Dean Thompson:Le-as spune ca in prezent exista mare interes fata de Romania, iar el se afla in crestere. Procesul de selectie a unui ambasador are loc la Washington si cred ca oricine va analiza procesul de selectie si numarul de posturi de ambasador vacante, va intelege ca este o chestiune care tine de Washington.

Important este ca in ultimii ani am dezvoltat relatia cu Romania extrem de mult, parteneriatul nostru este mai puternic decat oricand si continua sa evolueze; cautam modalitati de a ne spori activitatea economica si comerciala comuna.

Am lansat recent un nou program numit Antreprenorul lunii, prin care cautam in intreaga tara oameni care isi asuma riscuri, dezvolta afaceri si incearca sa creeze noi locuri de munca.

Sunt extrem de mandru de activitatea desfasurata de colegii mei din Ambasada si apreciez extrem de mult faptul ca guvernul si administratia din Romania s-au angajat sa dezvolte aceasta relatie. Vom avea din nou ambasador. Nu va pot spune exact cand, dar vom continua sa dezvoltam relatia si pana atunci.