Guvernul Ponta a inventat o noua tehnica de aprobare a proiectelor de ordonanta de urgenta, astfel incat sa nu mai poata fi acuzat ca adopta pe banda rulanta astfel de acte normative. Inghesuie mai multe ordonante de urgenta, din orice domeniu, intr-una singura. Asa a aparut OUG nr. 2/2015 care cuprinde 26 de ordonante de urgenta din domenii care nu au nicio legatura intre ele: de la masuri din domeniul sportului sau culturale pana la masuri privind activitatea companiilor de stat. Mega-Ordonanta de Urgenta a fost publicata vineri seara in Monitorul Oficial.

  • UPDATE Victor Ponta spune ca a fost aprobata o singura Ordonanta de Urgenta in acest an (n.red. este de fapt a doua), si nu incorporeaza mai multe Ordonante de Urgenta, ci doar mai multe articole. Intrebat care este legatura dintre articole, in conditiile in care fac referire la domenii diferite, Ponta a raspuns ca toate sunt masuri financiare.

Actul normativ are si un nume care nu atrage atentia in vreun fel: Ordonanta de Urgenta pentru modificarea unor acte normative, precum si alte masuri. In mare parte, sunt articole care vizeaza modificarea unor prevederi din tot felul de alte acte normative, din diverse domenii, fiind foarte greu de urmarit de catre cei interesati.

Experti in legislatie consultati de HotNews.ro au declarat ca Guvernul isi camufleaza prin aceasta noua tehnica numarul mare de OUG-uri cat timp acestea nu vor mai fi contabilizate fiecare in parte ci intr-o singura ordonanta. In plus, printr-un titlu care nu spune nimic se pot ascunde modificari legislative importante. "Este un precedent periculos, de a legifera printr-un singur OUG in toate domeniile", au precizat pentru HotNews.ro sursele citate. Potrivit acestora, o astfel de OUG ar trebui sa pice la Curtea Constitutionala deoarece actul normativ nu mai este nici previzibil, nici accesibil.

Reamintim ca Executivul a fost criticat in nenumarate randuri pentru numarul mare de Ordonante de Urgenta. Anul trecut au fost aprobate 95 de astfel de acte normative, iar in 2013 au fost 117.

De altfel,Guvernul a fost criticat chiar de Comisia Europeana, in raportul MCV prezentat pe 28 ianuarie fiind mentionat numarul mare de masuri adoptate prin ordonanta de urgenta in locul proiectelor de lege. In context si Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a fost criticat in Raportul MCV pentru ca nu a atacat la Curtea Constitutionala anumite ordonante de urgenta ale Guvernului Ponta, in conditiile in care doar el putea face o astfel de actiune. "Doua dificultati au fost identificate, inclusiv in discutiile cu Curtea Constitutionala. Una este utilizarea frecventa a ordonantelor de urgenta ale Guvernului (OUG), care limiteaza posibilitatile de consultare si care au condus la o lipsa de claritate legislativa - cu urmari pentru unificarea jurisprudentei si practicii", arata Comisia.

Exemple de "Ordonante de Urgenta" cuprinse in OUG 2/2015

  • 2% din incasarile Loteriei Romane vor fi putea fi folosite pentru proiecte culturale
  • Ministerul Energiei va putea sa finanteze achizitia de carbune de catre Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare, dar si restituirea unor imprumuturi.
  • Companiile de stat vor fi obligate ca minim 40% din sponsorizarile sau donatiile pe care le fac sa fie pentru sanatate, minim 40% pentru educatie, invatamant si sport si maxim 20% pentru alte actiuni si activitati.
  • Personalul politiei locale care are statut de functionar public sau personal contractual va putea beneficia de dreptul la norma de hrana acordat de autoritatile locale
  • Remuneratiile membrilor consiliul de administratie, ai consiliului supraveghere, ale directorilor si ale membrilor directoratului, stabilite in conditiile art.17 din Ordonanta Guvernului nr.29/2013 privind reglementarea unor masuri bugetare, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr.168/2014, raman dobandite conform contractelor in vigoare
  • remuneratiile celor care au fost numiti manageri privati, inainte de intrarea in vigoarea a OUG 51/2013 privind limitarea veniturilor acestora, raman la nivelul stabilit initial prin contractele de mandat. Practic, unii dintre manageri nu vor fi nevoiti sa se supuna acestor limitari.
  • Actualii beneficiari ai programului "Prima Casa" vor putea sa achizitioneze un al doilea imobil prin intermediul aceluiasi program. Mai sunt si alte prevederi legate de Programul "Prima Casa".
  • Aderarea Ministerului Culturii la Reteaua Traduki, contra unei cotizatii in limita echivalentului in lei al sumei de 20.000 euro
  • Sumele pentru proiectele de comunicare, informare publica si promovarea imaginii si intereselor romanesti peste hotare, precum si cele pentru finantarea actiunilor cu caracter stiiintific si social-cultural sunt prevazute in bugetul Secretariatului General al Guvernului, iar modul de repartizare si utilizare a acestora se aproba prin hotarare a Guvernului.
  • Impozitul pentru mijloacele de transport de tip hibrid va fi redus cu 95%
  • Ministerul Justitiei va putea sa foloseasca bani din Fondul de Rezerva bugetara pentru a finanta penitenciarele, pentru imbunatatirea si cresterea capacitatilor de cazare.
  • Sefii Directiei Nationale Anticoruptie si ai Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism vor avea dreptul sa acopere, din fonduri bugetare, cheltuieli pentru actiuni de protocol. Si prefectul va fi inclus in categoria celor care pot efectua cheltuieli de protocol
  • Ordonanta va da posibilitatea ca autoritatile publice locale sa se poata imprumuta din trezorerie special pentru cofinantari si cheltuieli pe fondurile europene.

Vom reveni cu amanunte