​Sorin Cimpeanu, ministrul Educatiei, a declarat pentru HotNews.ro ca proiectul de ordin de ministru care apare cu semnatura sa si care prevede modificari majore in structura normelor din educatie chiar din timpul acestui an scolar - este scris din decembrie 2013, nu a avut avizul sau si nu are sustinerea sa. "Sunt in intalniri cu inspectorii scolari judeteni din Timis, Arad, Mehedinti, iar luni la minister vom analiza ce masuri trebuie luate intr-o situatie pe care eu o apreciez ca fiind anormala", a spus ministrul Educatiei, care a precizat pentru HotNews.ro ca nu a avut cunostinta de acest ordin.

Sorin CimpeanuFoto: Agerpres
  • Declaratiile vin dupa ce HotNews.ro a prezentat in exclusivitate un proiect care poarta antetul Ministerului Educatiei si numele ministrului Cimpeanu si care prevede Ministerul vrea sa schimbarea modului de normare a personalului nedidactic din scoli, precum si degrevarile directorilor
  • Liderii sindicatelor din educatie au declarat ca au cunostinta de acest proiect, care inseamna reduceri de "4.000-5000 de posturi-norme didactice" in invatamantul preuniversitar, pe care nu il sustin si pe care l-au primit la inceputul saptamanii de la directorul general al Ministerului.

Sorin Cimpeanu, ministrul Educatiei, a declarat pentru HotNews.ro ca "acest ordin este scris din decembrie 2013. Nu a avut in niciun fel avizul meu si va trebui reluata discutia de la zero, cu dezbateri cu sindicatele, directori de scoli. Nu sustin foarte multe din propunerile incluse in proiectul de ordin".

Intrebat care sunt masurile pe care le va lua, dupa ce a aparut un proiect de ordin cu numele sau, fara cunostinta sa, ministrul Educatiei a declarat: "Voi cauta sa identific masurile ce trebuie luate intr-o astfel de situatie pe care o gasesc total anormala. Sunt in intalniri cu inspectorii scolari judeteni din Timis, Arad, Mehedinti, iar luni la minister vom analiza ce masuri trebuie luate intr-o situatie pe care eu o apreciez ca fiind anormala".

​"Nu trebuie sa initiem modificari in interiorul anului scolar. Orice modificare trebuie introdusa doar daca este necesara si ceruta de sistem, la inceputul anului scolar. Am declarat ca trebuie revizuita metodologia calculului costului standard per elev, pentru realizarea unei repartitii mai echitabile, si am declarat ca trebuie revazuta metodologia de normare pentru eliminarea situatiilor anormale, prin care exemplific cu Ilfov unde populatia scolara creste, iar numarul de norme didactice in mod paradoxal este scazut", a declarat pentru HotNews.ro ministrul Cimpeanu.

Acesta a precizat ca, per total, populatia scolara scade, insa "sunt situatii in care creste si normele scad. Nu e vorba de reducerea a 4-5.000 de posturi. In anul 2014 au fost angajati 4.600 de persoane per toal, didactic, auxiliar si nedidactic, dar numarul de norme peste cel legal aprobat este 1.785. Acest lucru inseamna ca 13 inspectorate scolare judetene au depasit numarul de posturi aprobate, depasiri care sunt justificate, dar sunt inregistrate ca depasiri din cauza metodologiei de normare. Deci nici vorba de 4-5.000 de persoane care sa dispara din sistem. Sunt convins ca depasim nivelul aritmetic de gandire si vor fi mai multi inregistrati asa cum trebuie, pentru ca in actuala normare nu sunt diferentieri: intr-un liceu auto, scoala de soferi se face 1 la 1, sunt scolile profesionale, asta trebuie reglat".

Citeste si: