Legile privind cartelele preplatite si retentia datelor ar putea constitui instrumente potrivite de lupta impotriva terorismului, daca ar fi in vigoare, a declarat joi procurorul general Tiberiu Nitu, potrivit Agerpres.

"Pentru o prevenire eficienta a actelor de terorism avem nevoie de instrumente potrivite si legile privind cartelele preplatite si retentia datelor ar putea constitui astfel de instrumente potrivite, daca le-am avea. Se impun a fi adoptate legi eficiente care sa poata constitui instrumente foarte bune pentru a putea preveni actele de terorism. Ati mentionat ce se intampla la Paris... Uitati-va ce inseamna sa incerci sa combati! E groaznic ceea ce se intampla!", le-a declarat Nitu jurnalistilor, la sediul Consiliului Superior al Magistraturii.

Potrivit lui, asemenea acte normative sunt "imperios necesare", astfel ca nicio masura in sprijinul luptei impotriva terorismului nu poate fi considerata 'disproportionata' in raport cu faptele.

"Important este sa putem preveni, iar ca sa putem preveni avem nevoie de instrumente potrivite si astfel de acte normative care sa ne poata permite sa anticipam, sa cunoastem ce fac astfel de oameni sunt nu extrem de binevenite, sunt imperios necesare. Si noi am luat toate masurile, ne-am implicat alaturi de alte institutii pentru a adopta astfel de legi. Pentru a actiona ferm impotriva teroristilor si pentru a putea preveni actele de terorism, nicio masura nu poate parea ca fiind disproportionata", a adaugat Nitu.

Procurorul general a precizat ca in prezent nu exista dosare de terorism la parchete, ceea ce inseamna ca institutiile cu atributii in domeniu isi fac bine treaba.

"E foarte bine ca nu avem dosare. Am avut dosare, stiu ca au fost vreo doua, dar nu de gravitatea sau de amploarea a ceea ce s-a intamplat la Paris. Important este sa nu avem dosare. Pentru ca a avea dosare inseamna sa combati, iar a nu avea dosare inseamna ca ai o prevenire eficienta si foarte buna. Nu avem motive sa ne ingrijoram. Va asiguram ca si noi, Parchetul de la langa Inalta Curte de Casatie, dar in special serviciile specializate in prevenirea, depistarea si anticiparea acestor fapte isi fac foarte bine treaba si noi sustinem activitatea acestor institutii", a subliniat Tiberiu Nitu.