Procurorii DIICOT au inceput urmarirea penala "in rem" pentru infractiunea de amenintare, dupa ce primarul municipiului Sfantul Gheorghe, Antal Arpad, a declarat ca daca premierul Victor Ponta nu il va "instrui" pe prefectul de Covasna "sa lase in pace maghiarii", atunci in secuime s-ar putea intampla ce s-a intamplat in martie 1990 la Targu Mures.

"Procurorii DIICOT s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul ca in data de 13.12.2014 de la tribuna Consiliului Reprezentantilor Unionali (CRU) al Uniunii Maghiare din Romania (UDMR) de la Targu Mures au fost facute declaratii susceptibile de a intruni elementele infractiunii prevazute de art. 206 Cp savarsita in conditiile Legii nr. 535/2004 privind prevenirea si combaterea terorismului", se arata intr-un comunicat publicat pe site-ul Directiei.

Potrivit sursei citate, inceperea urmaririi penale "in rem" (pentru fapte) a fost dispusa in 15 decembrie, in temeiul art. 305 alin. 1 si 2, "sub aspectul savarsirii infractiunii de amenintare prev. de art. 206 Cp". Comunicatul nu face referire la numele lui Antal Arpad.

Primarul municipiului Sfantul Gheorghe, Antal Arpad, a declarat sambata, de la tribuna Consiliului Reprezentantilor Unionali (CRU) al Uniunii Democrate Maghiare din Romania (UDMR) de la Targu Mures, ca daca premierul Victor Ponta nu il va "instrui" pe prefectul de Covasna "sa lase in pace maghiarii", atunci in secuime s-ar putea intampla ce s-a intamplat in martie 1990 la Targu Mures, potrivit agentiei Agerpres.

"Il rog pe domnul Frunda sa isi roage seful, prim-ministrul Romaniei, sa il instruiasca pe prefectul de Covasna sa ii lase in pace pe maghiari. Ce fac prefectii, il califica si pe el. (...) Daca nu, in secuime s-ar putea intampla ce s-a intamplat la Targu Mures in 1990", a spus Antal Arpad, potrivit traducerii oficiale.

Acesta a mai afirmat ca deputatul Marko Attila, condamnat pentru retrocedarea unui imobil, a cerut protectia SUA si a Ungariei, insa in primul rand maghiarii trebuie sa fie alaturi de acesta si sa recurga la actiuni inclusiv de genul celei de la Cluj-Napoca, cand s-a stopat demolarea unei biserici.

Antal a sustinut ca "in aceasta tara justitia nu e justa, ci serveste un sistem sa ii faca pe maghiari saraci, sa ajunga soarta sasilor" si ca trebuie creat un parteneriat cu presedintele Klaus Iohannis si cu echipa acestuia.

"Chiar daca noi credem ca Iohannis nu isi asuma identitatea saseasca, el poate fi un partener", a sustinut Antal Arpad.

Intre 19 si 21 martie 1990 a avut loc la Targu Mures un conflict interetnic intre romani si maghiari, in urma caruia au murit cinci oameni, iar sute de persoane au fost ranite.