Fost ofiter de contraspionaj in Romania comunista, deputat, condamnat la inchisoare cu executare in Romania capitalista, proprietar de aerodrom in SUA. Aceasta este povestea lui Mihai Tanjala, pe care autoritatile romane il cauta pentru a-l inchide, in timp ce el sta bine-merci in America, potrivit unei anchete publicate de jurnalistul Robert Turcescu pe blogul sau.

Mihai TanjalaFoto: Politia Romana

Jurnalistul Robert Turcescu, cel care in urma cu cateva luni se auto-devoala drept locotenent-colonel al serviciului secret al Armatei, a publicat pe blogul sau o investigatie-fluviu despre un fost deputat PDSR urmarit de Politia Romana pentru a-l trimite la inchisoare dupa o condamnare pentru inselaciune. Fugit in SUA, Tanjala este proprietar de aerodorm in Florida.

Cine e Mihai Tanjala:

  • Mihai Tanjala, ofiter de contrainformatii inainte de 1989.
  • Dupa Revolutie, a fost  fondator al celebrei UM 0215 (mai cunoscuta ca Doi si-un sfert), deputat PDSR, om de afaceri controversat si pretendent al unor despagubiri cu titluri de proprietate avind o valoare care bate spre 100.000.000 de euro a fost condamnat la cinci ani cu executare in Romania.
  • De la momentul pronuntarii sentintei, in decembrie 2011, a fugit in SUA si acum este proprietarul unui aerodrom in Florida. N-a facut nicio zi de inchisoare.

Tanjala spune ca a revendicat proprietati de 100 de milioane de euro, dar s-a lovit de Crinuta Dumitrean de la ANRP

Mihai Tanjala a fost implicat intr-o afacere cu o miza uriasa, de peste 100.000.000 de euro. Daca ne luam dupa ceea ce afirma el, unii ar fi putut obtine chiar si dublul acestei sume daca tranzactia s-ar fi perfectat. E vorba despre deja ¬clasicele¬ tunuri cu titluri de proprietate.

In speta despre care vorbeste Tanjala, proprietatile in cauza i-au apartinut industriasului Jakob Muschong, nascut la Kikinda (sau Chichinda), o localitate din Banatul Sarbesc, dintr-o familie cu traditie in productia de caramida.

Povestea acestor despagubiri, asa cum o relateaza Tanjala in interviul pe care i l-a luat Robert Turcescu, e halucinanta. Turcescu a primit si documente de la Tanjala in sustinerea unor aformatii, insa si jurnalistul indeamna la rezerve fata de unele dintre afirmatiile lui Tanjala care nu pot fi probate.

In dialogul cu Turcescu, Tanjala spune ca a revendicat proprietati de 100 de milioane de euro de la Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), dar s-a lovit de piedici din partea fostei presedinte a ANRP, Crinuta Dumitrean, urmarita penal in dosarul in care a fost arestata si Alina Bica, fost procuror-sef al DIICOT.

"Paminturi, case, despagubiri in bani, pentru ca unele dintre ele nu mai erau, au fost vindute de statul roman, era vorba de niste drepturi globale care se ridicau la niste sume importante, mult peste 100.000.000 de euro", enumera Tanjala proprietatile pe care le-ar fi avut de luat.

Cine i-a pus lui Tanjala bete in roate? "Crinuta Dumitrean impreuna cu Mihai Priboi, nepotul lui Ristea Priboi, nu Priboi care a fost la SIE, ci baiatu' lu' frat-su, dar care era tot ofiter acoperit. Am facut greseala sa-l deconspir, chiar am scris in niste documente ca e ofiter acoperit si-au trebui sa-l ia de acolo. (...) Era chiar seful comisiei de acordare a despagubirilor. Crinuta Dumitrean ii cerea voie, nu putea sa miste de el, sa-si faca joburile ei, ca trebuia sa le faca pe ale lui SIE, prin Priboi Mihai", sustine el.

Din scenariul lui Tanjala nu lispeste nici numele presedintelui Traian Basescu, pe langa o insiruire de servicii secrete.

"Vorbim despre un personaj condamnat definitiv la cinci ani de inchisoare de instantele romanesti, in decembrie 2011, dar care n-a facut nici macar o zi de puscarie. El se afla in SUA de aproape trei ani de zile, fiind proprietarul unui aerodrom in Florida. Marea intrebare ramine de ce nu este extradat in Romania nici macar la trei ani distanta de la condamnarea lui definitiva? Si as mai adauga inca una: cine este, de fapt, acest Mihai Tanjala?", conchide ziaristul Robert Turcescu.