Khadija Ismayilova, reporter atat la OCCRP, organizatia partenera a RISE Project cat si la Radio Europa Libera, a fost retinuta ieri de politie, la Baku, in Azerbadjian, in cadrul unei operatiuni juridiciare menite sa o intimideze.

Khadija IsmayilovaFoto: Rise Project

RISE Project, OCCRP si reteaua globala a jurnalistilor de investigatie cer guvernului azer sa o elibereze imediat pe Khadija si sa o lase sa-si faca munca.

Ismayilova, care a scris numeroase investigatii in care a dezvaluit interesele ascunse ale familiei presedintelui azer, Ilham Aliyev, este acum acuzata de a fi adus o persoana in situatia de a se sinucide.

Khadija a ajuns astazi dimineata la instanta de judecata zambind si facand semnul victoriei, cu degetele. La capatul deliberarilor instantei, insa, ea a fost dusa in ceea ce se presupune a fi o perioada de detentie, lunga de doua luni, preliminara procesului propriu-zis.

Ismayilova este acuzata de a-l fi adus pe un reporter freelance in situatia de a se sinucide. Potrivit unor surse locale, acesta, colaborator, de asemenea, la Radio Europa Libera, ca si Khadija, sustine ca ea si-ar fi convins sefii sa renunte la serviciile lui jurnalistice.

Luand pozitie fata de aceasta situatie, redactorul-sef al OCCRP, Drew Sullivan, a declarat: "Totul arata si pare a fi o escaladare a hartuirilor de care Khadija a avut parte, din partea guvernului azer, pentru anchetele pe care ea le-a publicat. Rog guvernul azer sa manifeste toleranta fata de jurnalismul de investigatie si sa o elibereze pe Khadija, ca si pe ceilalti care sunt detinuti pe nedrept".

Daca va fi gasita vinovata de acuzatia care i se aduce, Ismayilova risca sa fie condamnata la o pedeapsa cu inchisoarea intre trei si sapte ani.

Ziarista mai este acuzata si intr-un alt proces, pentru ca ar fi publicat informatii cu caracter de secret de stat. Din aceasta cauza, autoritatie azere au si pus-o, anterior, sub interdictia de a parasi tara.

In primavara acestui an, un reporter RISE Project a fost invitat de Khadija sa tina o serie de cursuri de investigatie la Baku insa consulatul azer in Romania a refuzat sa acorde viza jurnalistului roman. Azerbaijanul are o serie de investitii in Romania, cea mai consistenta fiind compania nationala de petrol si gaze, SOCAR, care a deschis benzinarii pe teritoriul tarii.

In ultima perioada, Ismayilova a scris despre industria de telefonie mobila din Azerbadjian, scotand la lumina implicarea fiicelor presedintelui in aceste afaceri. De asemenea, Khadija a dezvaluit coruptia din industria constructiilor si a mineritului aurifer dar si structurile obscure de tip offshore pe care oamenii apropiati presedintelui Aliyev le folosesc ca sa acapareze mari bucati din economia tarii de la malul Marii Caspice.