Cele cinci replici ale seismului de sambata seara inregistrate pana acum tot in zona Vrancea sunt normale si este posibil sa apara si altele, timp de cateva zile, a declarat duminica, pentru Mediafax, directorul stiintific al Institutului National pentru Fizica Pamantului (INFP), Mircea Radulian.

"Este o activitate seismica normala si asteptata. De obicei, cutremurele crustale de peste cinci grade, cum a fost cel de aseara, sunt insotite de replici. Perioada in care acestea apar poate fi si ceva mai lunga. Noi intelegem prin replici tot ce se intampla dupa. Conditia este ca aceste evenimente sa fie inregistrate in aceeasi zona. Perioada poate fi de ordinul catorva zile, chiar daca se vor rari", a explicat directorul stiintific al INFP.

Mircea Radulian a mai spus ca replicile inseamna o "reechilibrare a zonei, a tensiunii din Vrancea".

"Replicile pot fi pe cateva zile distanta. In general, exista o relatie intre cat de mare a fost cutremurul si cate replici apar si pe ce durata. Altfel spus, cu cat cutremurul este mai mare, cu atat te astepti la mai multe replici si la o durata mai mare in care acestea pot sa apara", a concluzionat Mircea Radulian.

Un cutremur de magnitudine 5,7 s-a produs sambata seara, la ora 21:14, in zona seismica Vrancea, anunta Institutul National pentru Fizica Pamantului. Potrivit datelor revizuite publicate de Institut la o ora de la eveniment, cutremurul s-a produs la o adancime de 39 de km si a avut o intensitate epicentrala de VI.

Directorul general al INFP, Constantin Ionescu, a declarat sambata seara pentru Mediafax ca dupa acest seism nu sunt de asteptat cutremure mari.