Nicolae Robu, primarul Timisoarei si fost rector al Universitatii Politehnica din Timisoara, reactioneaza la decizia Ministerului Educatiei de a le da vacanta studentilor in preajma turului 2 al alegerilor prezidentiale. Intentia Guvernului "denota disperarea lui Victor Ponta si a PSD ca vor pierde alegerile prezidentiale", spune profesorul universitar.

Nicolae RobuFoto: Agerpres
  • Ministerul Educatiei a anuntat ca "propune spre aprobare Guvernului, in sedinta de marti, 11 noiembrie, un proiect de Hotarare de Guvern, prin care se decide suspendarea cursurilor din institutiile de invatamant superior pentru zilele de vineri, 14 noiembrie, si luni, 17 noiembrie".

  • Decizia "vine in sprijinul facilitarii exercitarii dreptului la vot pentru studenti si personalul din universitati, care au domiciliul in alt loc decat acela unde isi desfasoara activitatea academica. MEN precizeaza ca institutiile de invatamant superior sunt cele care, in baza autonomiei universitare, hotarasc zilele cand se vor recupera cursurile suspendate", sustine MEN.
  • Decizia Ministerului Educatiei vine in contextul unor proteste puternice in principalele orase universitare si dupa ce tinerii au anuntat un protest general in toata tara vineri, 14 noiembrie
  • Fost rector al Universitatii Politehnica din Timisoara, Nicolae Robu, presedintele PNL Timis si primarul Timisoarei, sustine ca "intentia Guvernului de a-i trimite pe studenti acasa incepand de joi reprezinta o noua sfidare la adresa societatii romanesti, in mod special la adresa tineretului, la adresa studentimii, care, dupa multi ani de apatie paguboasa, indusa de forte oculte, tocmai a inceput sa arate ca ii pasa. In plus, ea denota disperarea lui Victor Ponta si a PSD ca vor pierde alegerile prezidentiale si, odata cu ele, ca o consecinta fireasca, intreaga putere".

    Intr-o postare pe pagina sa de Facebook, Nicolae Robu spune ca "este rusinos si, totodata, trist, ca la 25 de ani de la Revolutia Romana din Decembrie 1989, sa asistam la reeditarea uneia din masurile luate atunci de Ceausescu si regimul lui".

    "Ca profesor universitar, cu 4 mandate de Prorector si 2 de Rector la activ, din 1990 pana in 2012, mereu aproape de studenti, imi exprim speranta, increderea, ca studentii Romaniei vor fi consecventi in a demonstra ca doresc sa-si spuna cuvantul asupra viitorului tarii lor si, implicit, al lor, ca indivizi si ca vor respinge oferta otravita de zile libere, imbietoare la drumetii si distractii, optand sa participe la vot, in numar cat mai mare, duminica, 16.11.2014, fie ramanand in centrele universitare in care studiaza, fie acasa, alaturi de familiile lor, mobilizandu-i si pe cei apropiati sa-si exercite acest drept democratic fundamental", spune primarul Timisoarei.

    Precizam ca numerosi cititori HotNews.ro ne-au scris in comentarii ca minivacanta impusa de Ministerul Educatiei studentilor la alegerile prezidentiale seamana cu masura luata la inceputul lui decembrie 1989 in centrele universitare din Cluj si Timisoara, unde profesorii i-au trimis pe studenti acasa pentru a nu mai participa la manifestatii. HotNews.ro l-a intrebat si pe presedintele Senatului Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi, Constantin Rusu, daca vede vreo asemanare intre decizia de acum a Ministerului si masurile luate de regimul comunist acum 25 de ani, iar acesta a raspuns: "Mi-a fost frica sa fac aceasta afirmatie. Avand experienta ultimelor zile cu proteste in care indeosebi tineri sunt implicati, aceasta este si o metoda mascata de a impiedica eventualele proteste alte tinerilor si studentilor, care sunt ‘capul rautatilor’. E posibil, dar prefer sa fiu retinut cu aceasta ipoteza. E o metoda de a risipi concentrarea de tineri din centrele universitare".

    Citeste si: