Cardurile de sanatate sunt "lucruri diavolesti", cuvantul "card" poate fi citit "drac" de la dreapta la stanga, "primirea cardului de sanatate inseamna in primul rand 'inregimentarea electronica' in randurile 'Fiarei' (calculatorul de la Bruxelles care poate tine 'evidenta' locuitorilor intregii lumi)" - acestea sunt cateva dintre argumentele invocate de preoti, calugarite si "simpli crestini" care nu accepta cardul de sanatate. Dupa ce maicutele de la mai multe manastiri din Neamt au returnat cardurile si au trimis o petitie Casei judetene de Asigurari de Sanatate, presedintele institutiei le-a raspuns ca nu vor putea beneficia de servicii medicale gratuite, cu exceptia urgentelor. "Maicutele trebuie sa se conformeze, pentru ca Biserica nu este impotriva cardurilor", a declarat oficialul, citat de Realitatea Media.

Cardul national de sanatateFoto: CNAS

"Preotii afurisesc cardurile de sanatate", scrie astazi Monitorul de Botosani, intr-un articol care cuprinde opiniile mai multor fete bisericesti, la o luna dupa ce autoritatile au inceput distribuirea cardurilor. Sub protectia anonimatului, mai multi preoti au declarat ca "nu vor accepta cardul, pentru ca se opun donarii de organe", relateaza publicatia. "'Cand te-ai nascut, ai venit intreg si se presupune ca tot intreg te duci in pamant', a spus un preot din judet", scrie ziarul, care precizeaza ca unii preoti le spun enoriasilor sa refuze aceste carduri pentru ca ar fi "lucrari diavolesti".

Pe de alta parte, parintele Partenie Apostoaie de la "Vovidenia" este citat de Monitorul de Botosani cerand amanarea folosirii documentelor. "Trebuie sa fim cumpatati, trebuie sa le judecam foarte bine pe toate cu multa atentie, cu mult discernamant", a afirmat acesta.

Si maicutele de la o manastire din Neamt refuza cardurile de sanatate, de teama cipurilor, a scris aceeasi publicatie in urma cu 5 zile. Potrivit ziarului, la inceputul saptamanii trecute, Posta Romana a returnat Casei de Asigurari de Sanatate din Neamt 41 de carduri, care fusesera trimise la personalul Manastirii Dobru, din comuna Vanatori-Neamt.

Maicutele au trimis la Casa judeteana de Asigurari de Sanatate, alaturi de carduri, si o petitie cu urmatorul mesaj: "Refuz includerea persoanei mele intr-un sistem informatic global de supraveghere, introducerea intr-un sistem a datelor privind viata mea privata, identitatea mea. Aceasta contravine convingerilor mele intime si religioase si imi incalca libertatea", scrie Monitorul de Botosani. In cadrul petitiei, personalul monahal al manastirii Dobru a solicitat o forma alternativa la cardul de sanatate pentru a putea beneficia de serviciile medicale si de la 1 ianuarie 2015, potrivit sursei citate.

Maicutelor de la Manastirea Dobru li s-au alaturat si maicute si calugari de la schiturile Carbuna si Rachitel, relateaza Realitatea Media. Si acestia au refuzat cardurile aduse de postasi si au sustinut ca forma nearticulata "card" poata fi citita "drac" de la dreapta la stanga si ca acest card de sanatate este unealta diavolului, scrie publicatia citata.

Juristul Radu Firastrau, presedintele al Casei de Asigurari de Sanatate Neamt, a declarat vineri referitor la petitia maicutelor ca "cei care refuza cardurile nu pot beneficia de servicii medicale in mod gratuit, cu exceptia urgentelor. Maicutele trebuie sa se conformeze, pentru ca Biserica nu este impotriva cardurilor, nici a transfuziilor de sange, nici a transplantului. Dimpotriva, accepta tehnologia noua. Este optiunea lor, eu sper ca pana la urma sa se razgandeasca si le vor putea ridica oricand de la CAS", scrie Realitatea Media.

Vineri, 24 octombrie, ziarul Sansa Buzoiana a publicat, sub titlul "Scrisoarea unui crestin catre C.N.S.A.S." (sic!), un mesaj adresat Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.

"Cardul de sanatate reprezinta un abuz al statului roman - si de ce nu si al Dumneavoastra? - care anuleaza libertatea si drepturile oamenilor (...).Organele interne vor reprezenta 'goana dupa aur' a secolului nostru. Oamenii puternici si bogati isi pot permite un 'accident intamplator' si pot dobandi ceea ce doresc, ca sa-si mai prelungeasca cu un an, cu zece, cu cincizeci viata terestra... si atat", se arata in scrisoarea deschisa.

Aceasta continua astfel: "Primirea cardului de sanatate inseamna in primul rand 'inregimentarea electronica' in randurile 'Fiarei' (calculatorul de la Bruxelles care poate tine 'evidenta' locuitorilor intregii lumi), lucru de neinteles si de neacceptat pentru un popor inrolat in 'militia Christus' de doua milenii. Darul de mare pret pe care crestinismul l-a adus lumii este libertatea, pe care unii vor sa ne-o rapeasca cu ajutorul drepturilor. Refuzam aceste carduri pentru ca ele reprezinta un atentat la libertatea noastra si un afront la adresa mosilor si stramosilor nostri. (Recititi-l pe Eminescu si incercati si sa-l intelegeti!)".

Reprezentantii Casei de Asigurari de Sanatate (CAS) Vrancea spuneau in urma cu o luna ca 3 persoane au refuzat cardurile de sanatate, din motive religioase, relateaza Monitorul de Vrancea. Conform publicatiei, mai multi vranceni au semnat o petitie online numita "Petitie impotriva cardului national de sanatate cu cip".

Martie 2013: Miting al preotilor si calugarilor contra cardului de sanatate la Palatul Parlamentului

Amintim ca in martie 2013 aproximativ 1.000 de preoti, calugari si mireni au protestat in fata Parlamentului fata de introducerea cardului de sanatate. Sloganul protestatarilor a fost: "Card de sanatate, atentat la libertate", iar cei prezenti la miting au purtat steaguri tricolore. Ei au distribuit pliante cu mesajul: "Nu acceptati acte de identitate cu cip incorporat. Veti intra intr-un joc din care nu veti mai putea iesi".

Citeste aici mai multe despre protest si manifestul distribuit de organizatori "Spuneti NU actelor cu cip"

12,5 milioane de asigurati vor primi carduri de sanatate pana la sfarsitul acestui an

Autoritatile au inceput in septembrie 2014 distribuirea cardurilor de sanatate, care vor fi utilizate de la prima vizita la medic. Cardul de sanatate contine datele de identificare ale asiguratilor care au implinit 18 ani si in baza acestuia se vor deconta toate serviciile medicale. Cardul national va deveni obligatoriu incepand de anul viitor la accesarea oricarui serviciu medical, potrivit Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS). Vezi aici detalii