Statele Unite isi vor intari parteneriatul militar cu fortele romane si va derula exercitii de amploare in ianuarie, a declarat, pentru agentia RIA Novosti, comandantul adjunct al fortelor americane din Europa, general-maior Walter Piatt.

Elicoptere militare la DeveseluFoto: Hotnews

"Vom intensifica exercitiile noastre in Romania foarte curand", a afirmat Piatt, joi. "Avem programate exercitii ample cu fortele romane in Romania si le vom derula si cu alti aliati", a continuat acesta, adaungand ca aceste exercitii sunt programate in ianuarie.

Piatt a subliniat ca militarii SUE se antreneaza alaturi de cei romani de o lunga perioada de timp. "Cred ca sunt foarte puternici si foarte capabili. Vom continua sa ne antrenam cu ei si sa fim parteneri cu fortele romane", a concluzionat acesta.

Saptamana trecuta, armata americana a preluat comanda asupra bazei balistice de la Deveselu, care va gazdui scutul anti-racheta, in prezenta comandantului Fortelor Navale pentru regiunea Africa si Asia de Sud-Vest, contraamiralul John Scorby.

Sistemul terestru de aparare antiracheta din Romania va fi aproape identic cu cel folosit pe distrugatoarele si crucisatoarele cu capacitati antiracheta Aegis ale Fortelor Navale.

Sistemul este conceput pentru a detecta, urmari, actiona impotriva si a distruge in zbor rachete balistice. Unitatea de Sprijin a Fortelor Navale ocupa aproape 174 de hectare.

Amplasamentul va consta dintr-un sistem radar si sistemul de comanda, control si comunicatii aferent.

Separat, va gazdui mai multe module de lansare care contin sisteme de interceptare SM-3, iar personalul va fi reprezentat de circa 200 de militari, angajati civili si personal contractant.