​Agentia Nationala de Integritate i-a amendat pe membrii Senatului UMF Iasi cu 2000 de RON pentru ca nu l-au demis pe Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor si rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie din Iasi, condamnat definitiv pentru conflict de interese de Inalta Curte de Casatie si Justitie la data de 3 iulie 2014. Potrivit unor surse HotNews.ro, Pieptu Dragos, prorector la UMF Iasi si Drugus Daniela, director administrativ, au fost amendati alaturi de ceilalti 31 de membri ai Senatului Universitatii de Medicina si Farmacie "GR.T.POPA" din Iasi pentru nerespectarea dispozitiilor articolului 25 din Legea Nr. 176/2010.Au trecut 3 luni si 5 zile de cand decizia definitiva nu e pusa in aplicare.

Vasile AstarastoaeFoto: Agerpres
  • UPDATE 5: Vasile Astarastoae a demisionat din functia de rector al UMF Iasi
  • UPDATE 4:  A.N.I. a formulat plangere penala pentru neaplicarea sancțiunii de demitere din functie
  • UPDATE 3: A.N.I. a amendat Senatul Universitatii pentru neaplicarea sanctiunii disciplinare
  • UPDATE 2: Senatul Universitatii a decis retragerea calitatii dlui Astarastoaie de ordonator principal de credite
  • UPDATE: Pe langa amenzile aplicate, ANI a demarat din oficiu procedura de verificare a averii, a incompatibilitatii si a conflictelor de interese in cazul membrilor senatului UMF Iasi.

Atat Colegiul Medicilor cat si UMF Iasi considera ca, potrivit legislatiei in vigoare, functiile detinute de Vasile Astarastoae nu au caracter de functie publica, astfel ca nu li se poate aplica regimul conflictului de interese. Pe scurt, cele doua institutii sustin ca, in baza principiului autonomiei universitare si a Colegiului Medicilor, Vasile Astarastoae nu poate fi demis chiar daca ar fi condamnat definitiv pentru incompatibilitate sau conflict de interese.

Contactati de HotNews.ro, membrii Senatului UMF Iasi au spus ca nu sunt la curent cu evolutia acestui caz si ca pana in prezent pe agenda de zi a Senatului nu a existat nicio sedinta in care sa se puna problema conflictului de interese al lui Vasile Astarastoae. Totodata, un alt membru a declarat pentru HotNews ca deciziile din Senat nu sunt luate la nivel individual, acestea avand caracter colectiv.

Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor si rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie din Iasi, a fost condamnat definitiv pentru conflict de interese de Inalta Curte de Casatie si Justitie. Ministerul Educatiei si Ministerul Sanatatii au transmis celor doua institutii conduse de Astarastoae adrese prin care au solicitat eliberarea acestuia din functiile detinute.

Colegiul Medicilor si UMF Iasi refuza insa sa-l demita pe Vasile Astarastoae.

Motivele invocate de cele doua institutii sunt nepublicarea pana in prezent de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie a deciziei in extenso si a motivatiei in cazul Astarastoae. Acestea ar putea duce la o interpretare diferita a legii fata de cea a Agentiei Nationale de Integritate, sustine reprezentantul UMF Iasi, intr-o adresa trimisa Ministerului Educatiei.

Persoanele sanctionate pentru nerespectarea dispozitiilor art. 25 din legea nr. 176/2010:

Pieptu Dragoș - prorector, Druguș Daniela – director administrativ, Dimofte Mihail Gabriel, Arsenescu Georgescu Cătălina, Bădescu Magda, Bălan Gheorghe, Bibire Nela, Bild Walter, Blidaru Iolanda, Bogdănici Camelia, Boișteanu Daniela, Căruntu Irina Draga, Chiriță Mihai, Chiriță Roxana, Cijevschi Prelipcean Cristina, Ciorap Radu George, Cobzeanu Mihail Dan, Costuleanu Marcel, Foia Georgeta Liliana, Lupușor Elena, Marinescu Gabriela, Mărțu Silvia, Miron Lucian, Onofriescu Mircea, Păduraru Dumitru, Popescu Eugenia, Scripcariu Viorel, Stan Cătălina Daniela, Tătărăngă Gabriela, Tatarciuc Monica, Taușer Roxana, Vătăman Maria, Vulpoi Carmen