Directorul SRI George Maior a declarat vineri, in discursul rostit la Timisoara dupa ce a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest, ca multi se intreaba retoric, dupa aderarea la NATO si la UE, care este noul proiect national al Romaniei. "Dupa parerea mea, intrebarea este cel putin falsa, daca nu caduca, pentru ca sarcina noastra si misiunea noastra este de realiza ceea ce aceste instrumente practic, NATO, aderarea la NATO si Uniunea Europeana, ne pot facilita, respectiv cresterea sigurantei pentru toata lumea, a securitatii nationale pe de-o parte, si prosperitatea economica, pe de alta parte. Acestea sunt proiectele, de fapt, nationale care trebuie sa continue dupa ce am realizat aceste obiective de integrare in NATO si Uniunea Europeana", a spus directorul SRI. Presedintele Traian Basescu declara, in noiembrie 2013, ca urmatorul proiect politic pentru Romania, dupa NATO si Uniunea Europeana, este unirea cu Republica Moldova, adaugand ca acest lucru nu se va intampla "maine".

Romania trebuie sa se fortifice cat mai bine intern, pentru a se putea exprima mai bine si mai eficient extern, a declarat, vineri, la Universitatea de Vest din Timisoara, directorul SRI, George Maior, intr-un discurs-pledoarie pentru statul inteligent si societatea cunoasterii in secolul XXI. Maior a primit, vineri, titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest din Timisoara, distinctia fiind inmanata de rectorul Marilen Pirtea, "ca semn de recunoastere publica a meritelor exceptionale", potrivit Mediafax. Ceremonia de decernare a distinctiei acordate lui George Maior a avut loc in Aula Magna a Universitatii de Vest din Timisoara.

Directorul SRI a declarat, in discursul rostit cu aceasta ocazie, ca multi se intreaba retoric, dupa aderarea la NATO si la UE, care este noul proiect national al Romaniei. "Dupa parerea mea, intrebarea este cel putin falsa, daca nu caduca, pentru ca sarcina noastra si misiunea noastra este de realiza ceea ce aceste instrumente practic, NATO, aderarea la NATO si Uniunea Europeana, ne pot facilita, respectiv cresterea sigurantei pentru toata lumea, a securitatii nationale pe de-o parte, si prosperitatea economica, pe de alta parte. Acestea sunt proiectele, de fapt, nationale care trebuie sa continue dupa ce am realizat aceste obiective de integrare in NATO si Uniunea Europeana", a spus directorul SRI.

El a subliniat ca nu mai trebuie sa inventam idei, sa lucram cu proiecte noi: "Proiectul este aici, in aceasta necesitate istorica de a merge mai departe in aceste organizatii, intarindu-ne suveranitatea pe de-o parte si absorbind si ceea ce dau ele ca beneficii sau pot da ca beneficii pentru cetateni si pentru popor: prosperitate economica si securitate".

"Romania trebuie sa se fortifice cat mai bine pe plan intern, pentru a se putea exprima mai bine si mai eficient in plan extern, mai vizibil, mai consistent si in concordanta cu un set de interese nationale bine definite. Fortificarea interna, intarirea interna, de fapt, presupune actiuni multiple la nivelul statului, al societatii, este vital sa avem de aceea, dupa parerea mea, un stat nou, mai suplu, mai inteligent, capabil sa capteze informatii si sa foloseasca in toate aceste domenii despre care vorbeam, cu institutii solide, functionale, implicate activ acolo unde este nevoie, dar discret, in zonele in care energiile private se manifesta concret", a spus Maior.

Potrivit acestuia, in egala masura, avem nevoie de o societate angajata, cu o economie viabila si, nu in cele din urma, un plus de cunoastere pentru stat si societate in general.

"Astfel, dupa parerea mea, mai mult ca niciodata, desi folosim adesea aceasta fraza, informatia este putere, eu cred ca astazi informatia nu este doar putere, ci si un mijloc prin care puterea, in sensul cel mai pozitiv cu putinta, poate ajuta statul, societatea, interesele sale nationale in actiune, si acest lucru se vede foarte bine la evolutia unor state chiar mici sau mijlocii care, fara sa aiba o demografie impresionanta, o geografie extraordinara, o resursa umana fantastica, folosesc aceasta arma pentru a se manifesta in plan intern bine din punct de vedere al cetateanului, in plan extern extraordinar din punct de vedere al exprimarii lor, a legitimitatii lor", a spus Maior.

Directorul SRI a precizat ca o asemenea obligatie implica deci cresterea legitimitatii, a puterii soft a Romaniei, in relatiile internationale, care s-ar traduce printr-un plus de prestigiu, ca sursa de putere in spatiul international, care ne-ar putea permite o mai buna plasare in noua arhitectura de securitate, precum si capitalizarea mai eficienta a oportunitatilor emergente in aceasta lume dinamica.

"Revin la aceasta idee de cunoastere si, spre finalul acestui discurs, poate nu suficient de sistematic dar, cred, clar, din punct de vedere a ceea ce ar putea fi o directie de evolutie a Romaniei in dezvoltarea statului inteligent, care pe baza de cunoastere, de informatie, poate produce si o diplomatie mai buna si o dezvoltare economica mai buna si o stabilitate mai buna interna si o securitate mai eficienta pentru cetatenii ei", a mai spus Maior.