Disidentul rus Mihail Hodorkovski face, pe blogul sau, un apel la populatia rusa sa iasa in strada impotriva deciziilor militare ale administratiei Putin, fostul miliardar denuntand Kremlinul pentru "razboiul" cu Ucraina si pentru "ca are mereu nevoie de sange" pentru a-si mentine puterea.

Mihail HodorkovskiFoto: khodorkovsky.ru

"Suntem in razboi cu Ucraina. De-adevaratelea. Trimitem acolo soldati si tehnica militara. Ucrainenii lupta bine, dar se retrag. Fortele nu sunt, fireste, egale. Si in vremea asta, Puterea noastra minte fara incetare. Cum a mintit in anii '80 despre Afganistan. In anii '90, despre Cecenia. Astazi, despre Ucraina. Iar noi ne ingropam colegii de ieri, prietenii si pe cei dragi care se afla acum de o parte si de alta, care se ucid unul pe altul nu pentru ca asa vor, ci pentru ca Puterea imbatrinita are mereu nevoie de singe. Noi stim toate astea. De aceea, Puterea minte", spune fostul magnat rus, recent eliberat din inchisoare.

El condamna o interventie a Rusiei cu trupe in Ucraina, avertizandu-i pe rusi ca astfel trag in fratii lor.

"Si atunci de ce ne prefacem ca credem? De frica? Chiar si sa gindim ne e frica? Dar sa ne pierdem copiii nu e groaznic?! Dar sa tragem in fratii nostri? Cum o sa mai traim pe urma? Si stiti - puteam si inca putem sa oprim asta. E de ajuns sa iesim in strada, sa amenintam cu greva. Puterea se va dezumfla imediat - e lasa. Dar nu, noi ne vom preface ca credem. Si vom plinge la inmormintari. Asa ca, eu nu mai vreau sa tac si n-o voi face!", mai spune Hodorkovski, pe blogul lui.

Kievul a acuzat joi Rusia ca a invadat cu trupe rusesti Ucraina, in sprijinul rebelilor pro-rusi din estul acestei tari.

Mihail Hodorkovski (51 de ani) detine grupul Menatep, prin care a controlat gigantul petrolier rus Yukos, in perioada sa de glorie.

Fost viceministru al Energiei in administratia Boris Eltin, Hodorkovski a intrat in conflict cu Vladimir Putin, succesorul defunctului presedinte al Rusiei.

In mai 2005, Hodorkovski a fost condamnat la 9 ani de puscarie, fiind trimis intr-un penitenciar din Siberia, pentru frauda. Imperiul sau s-a prabusit dupa ce Hodorkovski, care avea atunci o avere estimata la 15 miliarde de dolari, a intrat la inchisoare.

In 2014, Curtea Permanenta de Arbitraj de la Haga a decis ca statul rus sa plateasca actionarilor Yukos compensatii de 50 de miliarde de doari, pentru prejudicii aduse companiei.

In decembrie 2013, el a fost eliberat din inchisoare cu cateva luni inainte de termen, printr-un decret de gratiere semnat de Vladimir Putin, inaintea Olimpiadei de Iarna de la Soci.