Premierul Victor Ponta se lauda anul trecut cu seria de vizite oficiale si intalniri la nivel inalt efectuate in tari occidentale. Spunea adesea ca prin deplasarile sale externe vrea sa gaseasca noi parteneri strategici pentru Romania si sa scoata tara din izolarea internationala in care a ajuns din cauza politicilor guvernelor anterioare. A fost in SUA, in Germania, in Franta, in Spania, in Austria, in Finlanda, in Lituania si multe alte tari. Anul acesta, lucrurile stau cu totul altfel. Vizitele s-au rarit, iar importanta lor este mult mai redusa. Poate este doar o coincidenta ca invitatiile din partea omologilor sau alti inalti reprezentanti ai statelor occidentale au incetat chiar dupa celebra "martea neagra" din decembrie 2013. In plus, Ponta isi indreapta atentia mai degraba catre Est. De altfel, in perioada imediat urmatoare va repeta o vizita in China.

Statele vizitate de Victor Ponta, in 2014, in calitate de premierFoto: Hotnews
  • Vezi ce tari a vizitat Ponta in 2014

Reamintim ca "martea neagra" a starnit un urias scandal politic, cu reverbaratii internationale. In decembrie 2013, fostul USL a incercat sa treaca prin Parlament, pe sest, legea amnistiei care ar fi scapat de inchisoare chiar si politicieni condamnati pentru fapte de coruptie, dar si doua modificari ale Codului Penal prin care dorea schimbarea definitiei "conflictului de interese" si scoaterea parlamentarilor din randul functionarilor publici. In cele din urma, intentiile parlamentarilor au fost scoase la iveala, iar legile nu au mai trecut.

In 2014, cele mai importante vizite ale lui Victor Ponta in strainatate au fost in Italia si Israel. In perioada 27 februarie-1 martie, a fost la Roma unde s-a intalnit cu Matteo Renzi, Presedintele Consiliului de Ministri al Republicii Italiene, si a fost primit in audienta privata de catre Sanctitatea Sa Papa Francisc. In Israel a fost pe 24 iunie unde s-a intalnit cu prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu.

A fost de mai mult ori Republica Moldova unde s-a intalnit cu omologul sau Iurie Leanca. Saptamana aceasta urmeaza o noua vizita. In martie a fost in Bulgaria, la Ruse, unde s-a intalnit cu omologii sai bulgar, Plamen Oresharski, si sarb, Ivica Dacic. De altfel a mai avut o intalnire cu oficiali sarbi si in iulie cand s-a dus la invitatia noului premier Aleksandar Vucic. Tot in martie a fost in Georgia unde a avut convorbiri cu presedintele georgian, Giorgi Margvelasvili, si cu omologul sau, Irakli Garibasvili. In martie a mai facut si o vizita fulger de o zi in doua tari, in Albania si Grecia, unde s-a intalnit cu premierii si presedintii.

Pentru comparatie, in 2013 aproape ca nu trecea o luna fara o vizita intr-un stat vestic. A fost in Germania unde s-a intalnit Angela Merkel, in Franta unde s-a intalnit cu presedintele Francois Hollande si cu premierul Jean-Marc Ayrault. A mai fost si in Danemarca unde s-a intalnit cu seful Guvernului danez, Helle Thorning-Schmidt, si cu Alteta Sa Regala, Printul Mostenitor Frederik al Regatului. Nu in ultimul rand a fost in SUA unde a fost primit de vicepresedintele Joe Biden.

Victor Ponta spune ca pentru perioada urmatoare are programata o serie de vizite in alte state. Insa niciuna nu este la invitatia unui omolog sau presedinte dintr-un stat vestic, pentru vreo intalnire bilaterala la nivel inalt. Va pleca in septembrie in SUA, insa la Adunarea Generala a ONU. Va fi prezent si la Chisinau cu ocazia celebrarii Zilei Independentei a Republicii Moldova. Tot in aceasta saptamana va pleca la Ankara, la instalarea in functie a noului presedinte al Turciei, Recep Tayyip Erdogan, eveniment la care vor fi prezenti mai multi sefi de stat si guvern din tarile invecinate. Saptamana viitoare va face o noua vizita in China. A mai fost si in vara anului trecut. De altfel, Victor Ponta nu si-a ascuns niciodata simpatia pentru China, promovand apropierea economica si politica de statul comunist. Cu siguranta, evenimentele din "martea neagra" nu au stirbit in vreun fel relatia de prietenie dintre oficialii Guvernului roman si cei chinezi. Dovada noua invitatie a premierului chinez pentru Victor Ponta.