Urmatoarea modificare a Legii Educatiei poate introduce obligativitatea grupei mari la gradinita de la 5 ani, din 2015, si "estimez ca, din anul scolar 2018-2019, invatamantul va fi obligatoriu de la varsta de 3 ani", a anuntat ministrul Educatiei, Remus Pricopie. Ministrul a lansat ideea transformarii grupei mari in grupa obligatorie inca de anul trecut.

La gradinitaFoto: Agerpres

"Nu exclud ca urmatoarea modificare a Legii Educatiei Nationale, fie prin Parlament, fie printr-o ordonanta de urgenta, sa aduca deja o noutate referitoare la acest aspect, respectiv obligativitatea grupei mari la gradinita, de la 5 ani, din 2015, si, estimez ca din anul scolar 2018-2019, invatamantul va fi obligatoriu de la varsta de 3 ani", a declarat ministrul Educatiei, Remus Pricopie, intr-o conferinta la Suceava, transmite Agerpres.

Ministrul a precizat ca "invatamantul obligatoriu de la 3 ani nu se va intampla anul asta, nu se va intampla in doi ani, dar, progresiv, in maxim 4-5 ani, trebuie sa ajungem acolo".

Pricopie a facut aceste declaratii la Suceava, la deschiderea Congresului Asociatiei Generale a Invatatorilor din Romania (AGIRo), scrie Agerpres. Ministrul Educatiei a argumentat ca exista diferente majore intre dezvoltarea fizica si intelectuala a unui copil care a frecventat gradinita si nivelul de dezvoltare al unuia care nu a frecventat invatamantul prescolar.

Amintim ca Remus Pricopie a lansat posibilitatea variantei grupa mare de la gradinita - obligatorie inca din luna mai 2013, cand a declarat: "Intr-un an, maxim doi - maxim doi, ar trebui sa ne ducem in Parlament si sa spunem: este obligatoriu sa fii la gradinita la 5 ani si sa participi la grupa mare, dupa care sa intri in clasa pregatitoare". Detalii aici

Ulterior, fostul ministru al Educatiei Daniel Funeriu a anuntat ca sustine aceasta propunere. "Este o masura corecta. Daca Ministerul o va pune in practica, cred ca este o masura care trebuie sustinuta pentru ca atunci cand aduci un copil mai devreme intr-un mediu educational, sansele sale educationale cresc foarte mult", a precizat Funeriu.

Acesta a declarat ca "studiile de specialitate arata o crestere cu aproximativ 20% pana la 30% a performantelor scolare ale unui copil care a fost la gradinita, fata de un copil care nu a fost la gradinita. Daca ne uitam la studiile de specialitate, ar trebui sa ne asteptam ca generatiile care au inceput clasa pregatitoare, generatiile de copii unde generalizam invatamantul prescolar sa aiba rezultate mult mai bune". Detalii aici

Remus Pricopie si-a reiterat intentia de a transforma grupa mare de la gradinita in una obligatorie si la finalul anului 2013. Ministrul a explicat atunci ca ponderea de cuprindere in invatamantul prescolar a acestei categorii de varsta este de 98%, scrie Mediafax. Introducerea gradinitei obligatorii pentru copiii de 5 ani este o masura "adresata" procentului de 2% care nu este cuprins in invamantul prescolar, a declarat Pricopie.

In prezent, invatamantul obligatoriu incepe de la varsta de 6 ani, cu clasa pregatitoare. Potrivit Legii Educatiei, invatamantul general obligatoriu este de 10 clase si cuprinde invatamantul primar si cel gimnazial.